Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W taką pogodę jak dziś pewnie przydadzą się domowe lody albo lemoniada. Ale ponieważ tradycją w wielu domach jest pieczenia ciasta na niedzielę to polecam Wam w miarę proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami, na które sezon trwa. Brzoskwinie w takim wydaniu smakują wyśmienicie. Pamiętajcie jednak, aby przy kruchym cieście zawsze wkładać zimne ciasto do gorącego piekarnika. Udanych wypieków.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 300g mąki,
- 200g masła,
- 100g cukru,
- 5 żółtek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- MASA BRZOSKWINIOWA:
- 1 kg brzoskwiń,
- 5-6 łyżek cukru,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 szklanka wody,
- Cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtka, chwilkę jeszcze siekamy i zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto dzielimy w proporcji 30% i 70 % i odkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny. Po tym czasie formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do foremki, wyrównujemy i lekko dociskamy. Formę wkładamy do lodówki, ciasto powinno być zimne, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i podpiekamy spód około 15-20 minut. Można go obciążyć ceramicznymi kulkami.
MASA BRZOSKWINIOWA: Brzoskwinie myjemy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku, podlewamy odrobiną wody i smażymy kilkadziesiąt minut aż zaczną się rozpadać. Pod koniec duszenia dodajemy cukier. Budynie rozrabiamy w wodzie i wlewamy do brzoskwiń. Masę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Masę studzimy.
Na podpieczony spód wykładamy wystudzoną masę brzoskwiniową. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂