Kremówka z malinami bez pieczenia

Pyszne ciasto bez pieczenia w "Weekendowej Cukierence". Co powiesz na połączenie aksamitnego kremu budyniowego z bitą śmietaną oraz soczystą żelką malinową? Zapewniam Cię, że to połączenie smakuje pysznie!

Dzisiejsza propozycja to ciasto bez pieczenia. Jest odrobinę pracochłonne, bo składa się z 4 składowych, ale robi się w miarę szybko. Ciasto jest owocowe i kremowe. Idealne na lato.

Ciasto z malinami bez pieczenia

Ciasto z malinami bez pieczenia

RÓŻNE WARIANTY CIASTA

  1. Ciasto można przygotować na biszkopcie. Do tego przepisu polecam upiec biszkopt z 4 jajek.
  2. Do nasączenia biszkoptów można wykorzystać zamiennie zaparzoną kawę lub sok pomarańczowy.
  3. Zamiast malin można użyć innych owoców i przygotować inną żelkę lub owoce w galaretce.
  4. Do budyniu można dodać 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, aby przygotować krem kawowy. Taki krem świetnie łączy się z malinami.
  5. Jeśli boisz się pracować z żelatyną to możesz ubić prosty krem śmietankowy: 300g mascarpone + 300g śmietany kremówki 35%.
Ciasto z malinami bez pieczenia

Ciasto z malinami bez pieczenia

Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia z podłużnymi biszkoptami

Kremówka z malinami bez pieczenia

Kremówka z malinami bez pieczenia

Krem budyniowy w połączeniu z bitą śmietaną i soczystymi malinami smakuje obłędnie.

Kremówka z malinami bez pieczenia

Składniki:

  • SPÓD:
  • 30 podłużnych biszkoptów,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru (100g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka mąki pszennej (15g),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50g),
  • 200g masła,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 600g śmietany kremówki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 12g żelatyny + 60g wody,
  • ŻELKA MALINOWA:
  • 500g malin świeżych lub mrożonych,
  • 60g cukru,
  • 8g żelatyny + 40g wody,
  • DEKORACJA:
  • borówki lub maliny,
  • mini bezy,
  • kuleczki białej czekolady,
  • listki mięty

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 1 i ½ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mleko zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy do wystudzenia przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch.

Miękkie masło ucieramy kilka minut mikserem na najwyższych obrotach do białości (5-7 minut). Kilka razy zbieramy szpatułką masło ze ścianek. Następnie dodajemy budyń w trzech turach i ucieramy do połączenia. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Krem jest gotowy.

KREM ŚMIETANKOWY: Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą, mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Żelatyna przed dodaniem do ubitej śmietany powinna być letnia.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Ciurkiem wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera do dobrego połączenia składników. Od tego momentu należy pracować szybko, bo krem śmietankowy zacznie szybko tężeć.

*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.

ŻELKA MALINOWA: Żelatynę umieszczamy w szklance. Zalewamy ją letnią wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po około 10-15 minutach  żelatyna powinna napęcznieć. Wówczas umieszczamy ją na 5 sekund w mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Znowu wkładamy ją na 5 sekund do mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Robimy tak kilka razy – do momentu rozpuszczenia się żelatyny.

Maliny oraz cukier umieszczamy w rondelku. Następnie wstawiamy je na mały ogień i zagotowujemy. Wówczas wyłączamy gaz i maliny przecieramy przez sitko. Otrzymany malinowy mus mieszamy z żelatyną. Odstawiamy go do wystudzenia, a na ciasto wykładamy, gdy zacznie tężeć.

Ciasto z malinami bez pieczenia

Ciasto z malinami bez pieczenia

ZŁOŻENIE CIASTA: Spód formy 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy podłużne biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty równomiernie nasączamy ponczem. Następnie wykładamy krem budyniowy. Wyrównujemy. Blaszkę odstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy krem śmietankowy.

Gotowy krem śmietankowy wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Ciasto chowamy do lodówki, a przygotowujemy żelkę malinową.

Gotową żelkę malinową wykładamy na krem śmietankowy. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto kroimy i dekorujemy tuż przed podaniem. Smacznego!

Kremówka z malinami bez pieczenia

Kremówka z malinami bez pieczenia

Jeśli przygotujesz ciasto z malinami bez pieczenia to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Aga

    Witam,
    Pani Kasiu a mogę prosić linka do przepisu na biszkopt z 4 jajek

Zostaw odpowiedź