Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Dzisiaj na stronie pojawia się przepis dla prawdziwych łakomczuchów 🙂 Czemu dla łakomczuchów? Bo któż z nas nie lubi smaku krówek czyli smaku karmelowego? Dzisiejsze ciasto oprócz domowego sosu karmelowego zawiera jeszcze kremowy serek mascarpone i kruchy maślany spód...mmm...niebo w gębie. To ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Kruchy maślany spód mięknie od serka mascarpone, a dodatkowej słodyczy dodaje sos karmelowy.
Jeśli chcecie ciasto przygotować jeszcze szybciej to użyjcie gotowej masy kajmakowej.
SKŁADNIKI:
- KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
- 200g masła,
- 70g cukru pudru,
- 270g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- KREM MASCARPONE:
- 500g serka mascarpone,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 2 łyżki cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 1 porcja sosu karmelowego,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM MASCARPONE: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość). Krem wykładamy na podpieczony spód.
sos karmelowy przygotowujemy według TEGO przepisu.
Na krem mascarpone wykładamy lekko przestudzony sos karmelowy.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast przygotowywać domowy sos karmelowy możemy użyć gotowego kajmaku z puszki.
Przepyszna bomba słodkości ?
Panna.Trzebina wygląda pysznie ?
Super przepis… *****
Pyszkoj dziękuję 😉
Twój komentarz
Uwielbiam to ciasto ?? Mega pyszne,polecam ?☺️☺️
Klaudia bardzo się cieszę, że ciasto smakowało ?