Korzenne tiramisu z malinami

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuje pyszny deser bez pieczenia w klimacie bożonarodzeniowym. Jego przygotowanie zajmuje góra pół godziny. Jest to fajna opcja dla osób, które aktualnie nie posiadają piekarnika lub którym nie po drodze z wypiekami.

Korzenne tiramisu z malinami to warstwowy deser z ciasteczek korzennych speculoos maczanych w kawie, przełożonych kremem ze świeżymi malinami. Wierzch deseru oprószona jest kakao. Ostatnią warstwę kremu wyłożyłam przy pomocy szprycy zakończonej okrągłą końcówką. Dzięki temu całość prezentuje się niezwykle elegancko.

To już drugi raz, gdy łączę ze sobą maliny i ciasteczka korzenne. Słuchajcie, to połączenie jest genialne! Sprawdziło się już w świątecznym serniczku na zimno.

Korzenne tiramisu z malinami

Korzenne tiramisu z malinami

SKŁADNIKI:

  • KREM:
  • 375g serka mascarpone,
  • 150g śmietany kremówki 36%,
  • 135g serka kremowego typu philadelphia,
  • 30g cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 i ½ łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • 300-350g ciasteczek korzennych speculoos,
  • 375g malin świeżych,
  • 150ml espresso,
  • Kakao do oprószenia,
Korzenne tiramisu z malinami

Korzenne tiramisu z malinami

PRZYGOTOWANIE:

Schłodzone składniki na krem umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut do otrzymania gęstego kremu.

Przygotowujemy średnie naczynie żaroodporne lub foremkę. Użyłam foremki o wymiarach 23x23cm.

Ciasteczka speculoos maczamy przez 1 sekundę w kawie i układamy na spodzie foremki tworząc pierwszą warstwę. Na ciasteczka wykładamy około 30% kremu i wyrównujemy. Następnie wykładamy 125g malin pokrojonych na pół. Układamy kolejną warstwę z ciasteczek korzennych namoczonych w kawie. Kolejno wykładamy warstwę kremu (około 30%) i kolejne 125g malin pokrojonych na pół. Na malinach układamy trzecią, ostatnią warstwę z ciasteczek namoczonych w kawie. Resztę kremu (40%) przekładamy do szprycy (lub rękawa) zakończonej końcówką okrągłą i wyciskamy na ciastka. Deser odstawiamy do lodówki na min. 4h. Po tym czasie wierzch deseru oprószamy kakao przez sitko i wykładamy resztę malin (125g).

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jeśli nie macie szprycy czy rękawa to krem wykładamy łyżką i wyrównujemy.

2) Ciasteczka speculoos kupiłam w Lidlu. Można je także zamówić przez internet. Szukajcie ich także pod nazwą Lotus.

Korzenne tiramisu z malinami

Korzenne tiramisu z malinami





8 komentarzy

  1. Jeszcze tutaj skomentuję.

    Deser wyszedł przepyszny. Gotowy w 15 min. Będę każdemu polecać<3

    Kasia, masz może do zaproponowania jakiś inny przepis na coś słodkiego, równie cudowny i mało wymagający jak ten?

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz ? Deseru bez pieczenia w świątecznym klimacie tak szybkiego do przygotowania jak ten wydaje mi się, że nie mam na blogu. Ale z szybkich wypieków to mogę polecić piernik wyśmienity – jest szybki do przygotowania, a mega smaczny ?

      • Miałam okazję zrobić to korzenne tiramisu przed świętami Bożego Narodzenia na spotkanie ze znajomymi i zrobiłam nim prawdziwy szał! Po pierwsze to tiramisu jest genialnie pomyślane bo nie trzeba wiele pracy żeby go zrobić, a efekt jest naprawdę wow! Jest bez pieczenia co też dla wielu może być nie bez znaczenia i do tego jest pyszny!!!! Naprawdę bardzo polecam! I nie omijajcie malin bo Pani Kasia tu super pomyślała, one baaaaardzo podbijają smak całości deseru! No ja wystawiam za ten przepis 5 z + i bardzo dziękuję!!

        • cukiereczek

          Dziękuję za miły komentarz ❤️ Wyszło przepiękne! ?

  2. A czy pomiędzy można dać zamrożone maliny?

    • cukiereczek

      Nie, tylko świeże ? Ewentualnie można spróbować dać frużelinę malinową zamiast świeżych malin.

  3. Czy mogą być inne owoce lub np.drzem porzeczkowy ?

    • cukiereczek

      Tak. Myślę, że dżem porzeczkowy fajnie się tutaj sprawdzi 😃

Pozostaw odpowiedź cukiereczek