Kolejne zdrowsze słodkości w "Weekendowej Cukierence". Takie ciasto z rabarbarem mogą przygotować osoby będące na diecie eliminacyjnej. Jest bez cukru, bez laktozy i bez glutenu. A przy tym jest słodziutkie i pyszne 🙂 Jest dość proste do przygotowania. Trzeba jednak pamiętać, aby składniki mieszać delikatnie (żeby piana z białek nie opadła). Wymaga też kilku specjalnych składników: mąki migdałowej, mąki kokosowej, oleju kokosowego oraz ksylitolu. Osoby, które zdrowo się odżywiają z pewnością mają je w swojej spiżarni. Ciasto jest podzielne, dobrze się przechowuje.
SKŁADNIKI:
- 160g mąki migdałowej,
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 5 białek,
- 100g oleju kokosowego,
- ½ szklanki ksylitolu,
- Kilka kropel aromatu migdałowego,
- DODATKOWO:
- 360g oczyszczonego, obranego rabarbaru,
- 2 łyżki ksylitolu,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar kroimy w większą kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy go równomiernie dwoma łyżkami ksylitolu. Rabarbar zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu rabarbar studzimy i odsączamy z soku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 21cm wykładamy papierem do pieczenia.
W jednej misce umieszczamy olej kokosowy. Dodajemy do niego 60g migdałów, aromat migdałowy i miksujemy mikserem do otrzymania kremowej masy. Odstawiamy.
W drugiej misce umieszczamy pozostałe migdały. Mieszamy je z mąką kokosową i proszkiem do pieczenia.
Białka przekładamy do dużej miski i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pół szklanki ksylitolu i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy suche składniki (czyli migdały, mąkę kokosową i proszek do pieczenia) i mieszamy krótko, delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników. Dużą łyżkę gotowej masy dodajemy do miski z olejem kokosowym i migdałami. Dobrze mieszamy. Następnie tak rozmieszany olej kokosowy dodajemy do miski z pozostałą pianą i mieszamy szpatułką do połączenia. Masa na ciasto jest gotowa. Przekładamy ją do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy rabarbar.
Ciasto pieczemy około 50-60 minut. Po tym czasie powinno się ładnie zarumienić.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Wierzch ciasta przed pieczeniem możemy dodatkowo posypać dwoma garściami posiekanych migdałów lub płatków migdałowych.
2) Ciasto można jeść w diecie z cukrzycą ciążową. Proponuję je zjeść wówczas ze skyrem naturalnym i potraktować jako drugie śniadanie czy podwieczorek.