Kokosowo-migdałowe fit ciasto z rabarbarem

Kolejne zdrowsze słodkości w "Weekendowej Cukierence". Takie ciasto z rabarbarem mogą przygotować osoby będące na diecie eliminacyjnej. Jest bez cukru, bez laktozy i bez glutenu. A przy tym jest słodziutkie i pyszne 🙂 Jest dość proste do przygotowania. Trzeba jednak pamiętać, aby składniki mieszać delikatnie (żeby piana z białek nie opadła). Wymaga też kilku specjalnych składników: mąki migdałowej, mąki kokosowej, oleju kokosowego oraz ksylitolu. Osoby, które zdrowo się odżywiają z pewnością mają je w swojej spiżarni. Ciasto jest podzielne, dobrze się przechowuje.

Kokosowo-migdałowe fit ciasto z rabarbarem

Kokosowo-migdałowe fit ciasto z rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • 160g mąki migdałowej,
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki mąki kokosowej,
  • 5 białek,
  • 100g oleju kokosowego,
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • Kilka kropel aromatu migdałowego,
  • DODATKOWO:
  • 360g oczyszczonego, obranego rabarbaru,
  • 2 łyżki ksylitolu,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar kroimy w większą kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy go równomiernie dwoma łyżkami ksylitolu. Rabarbar zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu rabarbar studzimy i odsączamy z soku.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 21cm wykładamy papierem do pieczenia.

W jednej misce umieszczamy olej kokosowy. Dodajemy do niego 60g migdałów, aromat migdałowy i miksujemy mikserem do otrzymania kremowej masy. Odstawiamy.

W drugiej misce umieszczamy pozostałe migdały. Mieszamy je z mąką kokosową i proszkiem do pieczenia.

Białka przekładamy do dużej miski i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pół szklanki ksylitolu i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy suche składniki (czyli migdały, mąkę kokosową i proszek do pieczenia) i mieszamy krótko, delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników. Dużą łyżkę gotowej masy dodajemy do miski z olejem kokosowym i migdałami. Dobrze mieszamy. Następnie tak rozmieszany olej kokosowy dodajemy do miski z pozostałą pianą i mieszamy szpatułką do połączenia. Masa na ciasto jest gotowa. Przekładamy ją do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy rabarbar.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut. Po tym czasie powinno się ładnie zarumienić.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Wierzch ciasta przed pieczeniem możemy dodatkowo posypać dwoma garściami posiekanych migdałów lub płatków migdałowych.

2) Ciasto można jeść w diecie z cukrzycą ciążową. Proponuję je zjeść wówczas ze skyrem naturalnym i potraktować jako drugie śniadanie czy podwieczorek.

Kokosowo-migdałowe fit ciasto z rabarbarem

Kokosowo-migdałowe fit ciasto z rabarbarem

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij