Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Karpatka bez pieczenia? Czy to możliwe? Oczywiście, że tak 🙂 Dziś na blogu prezentuje odmienioną wersję karpatki - przygotowaną na groszku ptysiowym. Groszek ptysiowy zastępuję nam ciasto parzone, a środek to oczywiście aksamitny krem budyniowy. Nie spodziewałam się, że tak szybko i sprawnie przygotuję takie pyszne ciasto. Jest naprawdę obłędne w smaku, a robi się je dosłownie w kilkanaście minut.

Kluczem do sukcesu jest ułożenie groszku ptysiowego w jednej warstwie. Nie może być go za dużo. Wówczas ładnie "skleja się" z kremem. Następnie ważne, aby ciasto podstało przez kilka godzin w lodówce. Wówczas groszek mięknie i nawet całkiem całkiem się kroi. To prawda, że kuleczki troszkę kruszą się i odpadają przy krojeniu, ale nie jest to uciążliwe. Spadło mi zaledwie kilka więc położyłam je obok porcji ciasta.

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Więcej przepisów na ciasta z kremem budyniowym

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto z domowym kremem budyniowym.

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Składniki:

  • 160g groszku ptysiowego,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 3 szklanki mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250g masła,
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

*Użyłam groszku ptysiowego firmy Brześć (w opakowaniu 125g).

KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej. Warto pokroić go w kostkę wówczas szybciej się ociepli.

Do rondelka wlewamy 2 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.

Przygotowanie kremu budyniowego

Przygotowanie kremu budyniowego

Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Po dodaniu budyniu nie miksujemy kremu zbyt długo, bo wtedy krem wyjdzie za luźny. Po zmiksowaniu z masłem krem powinien być gęsty.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na dno tortownicy wysypujemy połowę groszku ptysiowego tj. 80g. Rozkładamy go równomiernie. Następnie wykładamy cały krem budyniowy i rozsmarowujemy go na równą warstwę. Robimy to ostrożnie, by groszek ptysiowy się nie przesuwał. Krem wyrównujemy i na wierzch wysypujemy pozostały groszek ptysiowy. Groszek dociskamy do kremu, aby się do niego przykleił. Tortownicę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (aby groszek zmiękł od kremu).

* Tortownicę można szczelnie przykryć folią spożywczą lub po prostu dużym talerzem czy deską.

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Następnego dnia ostrym nożem odcinamy krem od brzegu tortownicy i zdejmujemy go. Ciasto oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem. Smacznego!

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Ekspresowa karpatka

Ekspresowa karpatka

Jeśli przygotujesz karpatkę bez pieczenia to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





18 komentarzy

  1. Zrobiłam jest super i efekt wow 😊

    • cukiereczek

      Wyszła pięknie 🙂 Cieszę się, że smakuje!

      • Ewa

        Wyszła przepyszna, no i naprawdę ekspresowa! Polecam zrobić nie będziecie żałować 🙂

        • cukiereczek

          Piękna wyszła ♥️ Dziękuję za miły komentarz 🤗

        • Nie wiem dlaczego ale wyszło mi bardzo rzadkie, pomimo trzymania się przepisu 😐
          Samo przygotowanie bardzo szybkie i proste , wygląd efektowny ale ewidentnie coś nie wyszło 🙈

          • cukiereczek

            Rzadki krem budyniowy wychodzi wtedy, gdy za długo go miksujemy. A czy budyń po ugotowaniu był gęsty?

  2. Oj, chodzi za mną ta karpatka, muszę ją w końcu zrobić 🙂 miłego dnia 🙂

    • cukiereczek

      Warto się skusić 🙂
      Pozdrawiam

  3. Ciasto pyszne i przepiękne. Idealne do kawki. U mnie kremik trochę odchudzony z kalorii, ciastko jest bardziej puchate i lekkie. Idealny pomysł na coś szybkiego, ale efektownego. Polecam

    • cukiereczek

      Piękne ♥️ Cieszę się, że smakowało 😉

  4. U mnie też się udała 😁 Gościom bardzo smakowała 😊

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę 💜

  5. Karpatka przepyszna😋😋👍Rozchodzi się w oka mgnieniu😀Dziękuję😍

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakuje 😃

  6. Czy można zastąpić groszek ptysiowy słomką ptysiową? Myślę o warstwie na spodzie.

    • cukiereczek

      Tak😉 Myślę, że na słomce ptysiowej też wyjdzie super 😉

  7. Super pomysł! Warto zrobić zapas groszku 🙂

    • cukiereczek

      Tak, gorąco polecam 😍

Pozostaw odpowiedź Natka