Jagodowy kryształek

Lekkie, kremowe ciasto, które będzie idealne na letnie upalne dni - to kolejna propozycja w ramach "Weekendowej Cukierenki". Ciasto zachwyca smakiem, a także pięknie prezentuję się na stole. Jest łatwe do przygotowania lecz pracochłonne. Warto jednak poświęcić te kilkadziesiąt minut na jego przygotowanie, aby zaskoczyć nim bliskich. Ciasto sprawdzi się także w roli tortu.

Oprócz jagodzianek to ciasto jest moją obowiązkową pozycją podczas sezonu jagodowego. Jeśli macie ochotę na inne ciasta z jagodami to zajrzyjcie do zakładki jagody. Znajdziecie w niej m.in. przepis na delikatny, kremowy serniczek na zimno, sernik z jagodami, roladę jagodową, kruche ciasto z budyniem i jagodami czy tartę. Gorąco zapraszam 🙂

Ciasto inspirowane przepisem z bloga Mała Cukierenka.

Jagodowy kryształek

Jagodowy kryształek

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM NIEBIESKI:
  • 500g śmietany kremówki,
  • ¾ szklanki jagód,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 niebieskie galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody,
  • 1 galaretka niebieska rozpuszczona w 1 i 1/3 szklanki wody,
  • WIERZCH:
  • 300g śmietany kremówki,
  • 1 galaretka niebieska rozpuszczona w 1 szklance wody,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 fix do śmietan,
  • 2 szklanki jagód

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.

KREM NIEBIESKI: Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody.  Prostokątne naczynie np. keksówkę o wymiarach 25x12cm, wykładamy folią spożywczą. Do naczynia wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy ją do stężenia. Po stężeniu galaretkę wyjmujemy i kroimy w kostkę.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie mocno chłodzimy, ale nie dopuszczamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru wanilinowego. Wlewamy do niej mocno schłodzoną (lekko tężejącą) galaretkę i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wówczas dodajemy jagody i pokrojoną galaretkę, mieszamy. Krem wykładamy na biszkopt i jego wierzch wyrównujemy. Kładziemy na nim drugi kawałek ciasta, lekko dociskamy i odstawiamy całość do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy wierzch ciasta.

WIERZCH: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixem. Wykładamy ją na wierzch ciasta. Śmietanę posypujemy umytymi, osuszonymi jagodami. Gdy galaretka zacznie tężeć polewamy nią jagody. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Życzę smacznego  🙂

Jagodowy kryształek

Jagodowy kryształek





10 komentarzy

  1. Ciasto wygląda bardzo smacznie; ) Piękne zdjęcie.

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🙂 Ciasto jest pyszne, gorąco polecam 🙂

  2. ciacho znakomicie się prezentuje 🙂

  3. Za wygląd daje 11/10, jest niesamowite 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂 dziękuję 🙂

      • Galaretka na 375 ml może być czy wtedy 4 opak to za mało?

  4. Nie przepadam za smakiem ciast w nienaturalnych kolorach, ale muszę przyznać, że wygląda smacznie 🙂

  5. Pięknie się prezentuje!

  6. Witam. Proszę o szybką odpowiedź jestem w trakcie przygotowywania ciasta 😁 galaretki są na 500ml wody ? Ja kupiłam dziś i nie zauważyłam są na 375ml wody czy wyjdzie czy potrzebna jest większa ilość galaretek? Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Tak. Na 500ml. Potrzebna większa ilość 😃

Zostaw odpowiedź