Kruche ciasto z jagodami i budyniem

Jagody już się powoli kończą, na szczęście udało mi się ich troszkę zamrozić więc na pewno jakieś słodkości z nimi pojawią się na blogu 🙂 Jeszcze wczoraj dostałam od mojego chłopaka wprost z Zakopanego pełną miskę jagód więc jadłam świeże dzisiaj na śniadanko 🙂 A dziś w "Weekendowej Cukierence" pyszne ciasto z jagodami. Bardzo je lubię ponieważ łączy w sobie to co lubię najbardziej: kruche ciasto, budyń i owoce. Jest dość proste do przygotowania, trzeba tylko czekać aż ciasto się schłodzi, żeby można było je zetrzeć. Do ciasta przygotowałam budyń domowej roboty, ale można użyć też tego z torebki. Polecam je gorąco 🙂 A za tydzień zapraszam na ciasto z wiśniami 🙂
Składniki:

  • CIASTO
  • 250g masła (lub margaryny),
  • 350g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • BUDYŃ
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • jagody 250g,
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
 

BUDYŃ: Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki. Do garnka wsypujemy cukier i cukier waniliowy i mleko zagotowujemy co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę mieszamy z mlekiem w szklance i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta. Po ugotowaniu budyń studzimy.
KRUCHE CIASTO: Składniki na ciasto powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem aż do uzyskania grudek.
Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, chwilkę siekamy nożem, a następnie zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia. Ciasto dzielimy na porcje: 30% i 70%. Ciasto powinno się tak schłodzić, aby można było je łatwo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Foremkę (23x23) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienko masłem. Ścieramy na nią 70% ciasta, lekko przyklepujemy. Na ciasto wylewamy ostudzony budyń. Na budyń wykładamy jagody i ścieramy resztę (30%) ciasta. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂




2 komentarzy

  1. Bardzo dobre ciasto, choć wyrosło mi niziutkie. Ale trochę w tym mojej winy, gdyż zrobiłam w większej blaszce niż polecałaś. Wykorzystałam resztkę zamrożonych jagód, które miałam, obtoczyłam je w mące ziemniaczanej i było ok. Polecam 🙂

    DSCN1510

    • cukiereczek

      Joanna wygląda pysznie 🙂 Cieszę się, że smakowało 😉

Zostaw odpowiedź