Drożdżowe serce z nutellą

Nie tylko pysznie smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Zaskocz swoich bliskich zaplatanym drożdżowym sercem. Jest z nimi troszkę pracy i nie jest proste do przygotowania, ale efekt finalny jest jej wart. Wystarczy dokładnie przyjrzeć się zdjęciom i na pewno poradzicie sobie z tym splotem. Świetnie smakują z kubkiem gorącej herbaty czy mleka. Zasmakuje małym i dużym. A to także idealna propozycja na zbliżające się Walentynki <3

Drożdżowe serce z nutellą

Drożdżowe serce z nutellą

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 40g świeżych drożdży,
  • 70g cukru (1/3 szklanki),
  • 300ml mleka,
  • 60g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • NADZIENIE:
  • Około 200-300g nutelli,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 10 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 5-6 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1 – 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Drożdżowe serce z nutellą

Drożdżowe serce z nutellą

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (około 40x60cm). Ciasto smarujemy nutellą zostawiając margines wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy. Ostrym nożem rozcinamy roladę wzdłuż na 2 części zostawiając kawałek nierozcięty. Otrzymamy w ten sposób złączone ze sobą dwa końce rolady.

Drożdżowe serce z nutellą

Drożdżowe serce z nutellą

Drożdżowe serce z nutellą

Drożdżowe serce z nutellą

Następnie przeplatamy ze sobą części ciasta, aby otrzymać serce (zgodnie z załączonymi zdjęciami). Serce delikatnie i ostrożnie przenosimy na blaszkę do pieczenia. Wierzchołek serca najlepiej jest ułożyć w rogu blaszki, aby ciasto nie rozeszło się na boki podczas pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 25 minut do napuszenia.

Drożdżowe serce pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto się piecze to przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy do powstania jednolitego, gładkiego lukru.

Gdy ciasto przestygnie to polewamy je równomiernie lukrem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Zamiennie można użyć 3 łyżeczki suszonych drożdży.

Drożdżowe serce z nutellą

Drożdżowe serce z nutellą

Drożdżowe serce z nutellą

Drożdżowe serce z nutellą

Drożdżowe serce z nutellą

Drożdżowe serce z nutellą





7 komentarzy

  1. ??????

  2. Ależ smaczne serce!

    • cukiereczek

      Urszula dziękuję ?

  3. Pyszne cakepopsy 🙂

    • cukiereczek

      Pięknie wyszły 🙂

    • Czy to ciasto drożdżowe powinno się tak kleić?

      • cukiereczek

        Nie, powinno być elastyczne. Jeśli się klei podsyp dodatkową mąką ☺️

Zostaw odpowiedź