Nie tylko pysznie smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Zaskocz swoich bliskich zaplatanym drożdżowym sercem. Jest z nimi troszkę pracy i nie jest proste do przygotowania, ale efekt finalny jest jej wart. Wystarczy dokładnie przyjrzeć się zdjęciom i na pewno poradzicie sobie z tym splotem. Świetnie smakują z kubkiem gorącej herbaty czy mleka. Zasmakuje małym i dużym. A to także idealna propozycja na zbliżające się Walentynki <3
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 40g świeżych drożdży,
- 70g cukru (1/3 szklanki),
- 300ml mleka,
- 60g masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- NADZIENIE:
- Około 200-300g nutelli,
- LUKIER:
- 2 łyżki mleka,
- 10 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 5-6 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1 – 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (około 40x60cm). Ciasto smarujemy nutellą zostawiając margines wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy. Ostrym nożem rozcinamy roladę wzdłuż na 2 części zostawiając kawałek nierozcięty. Otrzymamy w ten sposób złączone ze sobą dwa końce rolady.
Następnie przeplatamy ze sobą części ciasta, aby otrzymać serce (zgodnie z załączonymi zdjęciami). Serce delikatnie i ostrożnie przenosimy na blaszkę do pieczenia. Wierzchołek serca najlepiej jest ułożyć w rogu blaszki, aby ciasto nie rozeszło się na boki podczas pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 25 minut do napuszenia.
Drożdżowe serce pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto się piecze to przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy do powstania jednolitego, gładkiego lukru.
Gdy ciasto przestygnie to polewamy je równomiernie lukrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiennie można użyć 3 łyżeczki suszonych drożdży.
??????
Ależ smaczne serce!
Urszula dziękuję ?
Pyszne cakepopsy 🙂
Pięknie wyszły 🙂
Czy to ciasto drożdżowe powinno się tak kleić?
Nie, powinno być elastyczne. Jeśli się klei podsyp dodatkową mąką ☺️