Ciasto marchewkowe ma powody do obaw... Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" przedstawiam Wam rewelacyjne ciasto cukiniowe. Spokojnie może konkurować z ciastem marchewkowym. Jest bardzo szybkie do przygotowania. Przygotowujemy je bez użycia miksera. Po prostu suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia - podobnie jak przy muffinkach. reszta to już tylko pieczenie. Ciasto pieczemy około 1 godziny tzn. do suchego patyczka, a po wystudzeniu polewamy je lukrem. Ciasto długo utrzymuje świeżość, jest wilgotne. Naprawdę jest godne polecenia 🙂
Ciasto cytrynowe z cukinii
SKŁADNIKI (2 małe keksówki):
-
3 szklanki mąki pszennej,
-
1 łyżeczka soli,
-
1 łyżeczka sody,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 i ¾ szklanki cukru,
-
Skórka starta z 2 cytryn,
-
1 łyżka soku z cytryny,
-
3 jajka,
-
1 szklanka oleju,
-
1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
-
2 szklanki startej na średnich oczkach cukinii (cukinii nie obieramy, ścieramy ją ze skórką, powstałego podczas ścierania soku nie odciskamy),
-
Lukier do polania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Dwie małe keksówki (o wymiarach 9x28cm każda) wykładamy papierem do pieczenia.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.
W drugiej misce mieszamy ze sobą cukier i skórkę cytrynową do połączenia. Następnie dodajemy jajka, olej, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Masa będzie gęsta. Następnie dodajemy startą cukinię (nie odciskamy jej z powstałego soku) i mieszamy. Gotowe ciasto rozlewamy po równo do dwóch keksówek. Ciasto pieczemy około 60-65 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu zostawiamy je w formie na 15 minut, a później możemy je wyjąć i studzić już na kratce.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Wystudzone ciasto możemy polać lukrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Lukier przygotowujemy przez ucieranie 1 łyżki mleka z 6 łyżkami cukru pudru i odrobiną aromatu cytrynowego. Do polania dwóch ciast przygotowałam 4 porcje lukru czyli przygotowane z 4 łyżek mleka.
2) Jeśli cukinia jest duża to usuwamy z niej gąbczasty miąższ i pestki.
a czy mozna to upiec w jednej dłuższej keksówce? jesli tak to ile czasu piec?
Wydaje mi się, że jedna długa keksówka może być za mała na te proporcje. Na długą keksówkę proponuję zrobienie ciasta z 2/3 składników (czyli 2 szklanki mąki, 2 jajka itd). Wydaje mi się, że czas pieczenia będzie bardzo podobny – około 60 minut – trzeba kontrolować patyczkiem.
Bardzo smaczne ciasto. Na drugi dzień nie było już nawet okruszka, zniknęło w oka mgnieniu 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Ciesze się, że smakowało 🙂
Czy można dodać pół na pol cukier i erytrytol? I czy ewentualnie ciasto urosnie?
Tak, można tak zrobić. Powinno ładnie wyrosnąć.
Witam serdecznie, ten przepis na dużą blachę bedzie odpowiedni? Czy lepiej dać 1,5 x ilości składników? Jaki moze byc przybliżony czas pieczenia?
Myślę, że lepiej dać 1.5 porcji. Czas pieczenia…hmmm…trudno mi powiedzieć. Myślę, że odrobinę krótszy, ale trzeba kontrolować.
Bardzo dobre, wilgotne jak przystalo na ciasta warzywne, zrobie na pewno jeszcze nie raz 🙂
Uwielbiam to ciasto piec z Twojego przepisu, jest mega pyszne!!! Myślisz, że mogę je zrobić w formie muffinek?
Nieka dziękuję za miłe słowa 🙂 Tak, można je upiec w postaci muffinek. Wówczas z połowy porcji uzyskasz 12 muffinek. Bedą się piekły około 20-25 minut (do suchego patyczka). Temperatura pieczenia taka sama jak przy cieście 😉
Jakie duze keksowki tzn ile cm?
9x28cm
Witam. Czy w cieście widać zielone “fafoły” w sensie łupinki cukinii ? Czy należy mieć egzemplarz z żółta skórka?
Pozdrawiam
Tak, widać 😃 Można użyć żółtej, a można zielonej😃
Hej, a czy można zamienić olej na rozpuszczone i ostudzone masło? Jeśli tak to czy taka sama ilość – 1 szklanka? Myślisz, że będzie jakaś wyczuwalna zmiana w smaku, konsystencji?
To ciasto to hit! Ja robię z lukrem z soku z cytryny + cukier puder, wychodzi mega!
Serdecznie pozdrawiam!
Ania
Myślę, że można zastąpić taką samą ilością rozpuszczonego masła i spróbować. Pewnie smak się troszkę zmieni, trzeba spróbować. Ja nie próbowałam robić tego ciasta z masłem.
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 My też je uwielbiamy. Robimy je czasem w keksówce a czasem w formie muffinek – to też nasz hit lata 🙂
Próbowałam ,ciasto pyszne. Jednak tak słodkie że nie robiłam już lukru. Następnym razem dam pół szklanki cukru mnie i zrobię lukier cytrynowy. Polecam lukier zrobić tylko z cukru pudru i soku cytrynowego. Pychotka. Ogólnie ciasto napewno będzie często gościło na moim stole .
Cieszę się, że ciasto zasmakowało 😃
Dziś zwewalam pierwsze cukinie i od razu wiedziałam co z nich zrobie. Uwielbiamy to ciasto:)
Pysznie wygląda ♥️
To jest naprawdę dobry przepis – ciasto cytrynowe robiłam po raz pierwszy i wyszło świetnie! Ciasto puszyste, aromatyczne i wilgotne czyli dokładnie to czego oczekujemy od cytryniaka plus jeszcze ten zaskakujący składnik – cukinia 😃. Sami zobaczcie na zdjęciach 😊 i też spróbujcie
I jeszcze zdjęcie do powyższego, chyba się nie dodało 😊
Bardzo dziękuję za miły komentarz 😄
Witam. Czy można zamiast cytryny użyć limonki? bardzo jestem ciekawa efektu a mam akurat pod ręka 🙂
Można spróbować 😉
Polecam przepis, ciasto jest aromatyczne, wilgotne, cytrusowe. Pychotka 😋
Bardzo dziękuję 🙂
Pychota. Ale dałam 1,25 szklanki
Cukru i i tak wyszło bardzo słodkie – nie wyobrażam sobie wersji z ilością cukru z przepisu. Następnym razem zrobię z 1 szklanki cukru. Zrobiłam w formie babki – przepyszne 🙂
Cieszę się bardzo, że smakuje ♥️
Ciasto bardzo dobre ale po upieczeniu wyszło ciemne-brązowe, wie Pani może dlaczego ?
…że ciasto odrobinę ciemnieje to naturalne 😉 Może było chwilkę za długo pieczone?
Było pieczone 60 minut, około 1-2 cm od góry miało żółty kolor, a poniżej już brązowy.
Uwielbiam. Zawsze mi wychodzi. A jak sezonu na cukinię nie ma to zastępuje ją marchewką z kilkoma łyżkami wody. Polecam.
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Ciasto rewelacyjne !!! Wilgotne ! Polecam
Dzięki ☺️
Zaskakująco dobre ciasto, na pewno będę wracać do tego przepisu, szczególnie, że nie wymaga dużo pracy. Robiłam w 26 cm okrągłej foremce, 65 minut w 160 stopniach (podpowiadam, jakby ktoś tak jak ja nie miał odpowiednich keksówek) 😀 Dzięki za przepis!
Bardzo miło mi to czytać ♥️