Ciasto marchewkowe ma powody do obaw... Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" przedstawiam Wam rewelacyjne ciasto cukiniowe. Spokojnie może konkurować z ciastem marchewkowym. Jest bardzo szybkie do przygotowania. Przygotowujemy je bez użycia miksera. Po prostu suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia - podobnie jak przy muffinkach. reszta to już tylko pieczenie. Ciasto pieczemy około 1 godziny tzn. do suchego patyczka, a po wystudzeniu polewamy je lukrem. Ciasto długo utrzymuje świeżość, jest wilgotne. Naprawdę jest godne polecenia 🙂
Ciasto cytrynowe z cukinii
SKŁADNIKI (2 małe keksówki):
-
3 szklanki mąki pszennej,
-
1 łyżeczka soli,
-
1 łyżeczka sody,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 i ¾ szklanki cukru,
-
Skórka starta z 2 cytryn,
-
1 łyżka soku z cytryny,
-
3 jajka,
-
1 szklanka oleju,
-
1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
-
2 szklanki startej na średnich oczkach cukinii (cukinii nie obieramy, ścieramy ją ze skórką, powstałego podczas ścierania soku nie odciskamy),
-
Lukier do polania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Dwie małe keksówki (o wymiarach 9x28cm każda) wykładamy papierem do pieczenia.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.
W drugiej misce mieszamy ze sobą cukier i skórkę cytrynową do połączenia. Następnie dodajemy jajka, olej, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Masa będzie gęsta. Następnie dodajemy startą cukinię (nie odciskamy jej z powstałego soku) i mieszamy. Gotowe ciasto rozlewamy po równo do dwóch keksówek. Ciasto pieczemy około 60-65 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu zostawiamy je w formie na 15 minut, a później możemy je wyjąć i studzić już na kratce.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Wystudzone ciasto możemy polać lukrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Lukier przygotowujemy przez ucieranie 1 łyżki mleka z 6 łyżkami cukru pudru i odrobiną aromatu cytrynowego. Do polania dwóch ciast przygotowałam 4 porcje lukru czyli przygotowane z 4 łyżek mleka.
2) Jeśli cukinia jest duża to usuwamy z niej gąbczasty miąższ i pestki.
a czy mozna to upiec w jednej dłuższej keksówce? jesli tak to ile czasu piec?
Wydaje mi się, że jedna długa keksówka może być za mała na te proporcje. Na długą keksówkę proponuję zrobienie ciasta z 2/3 składników (czyli 2 szklanki mąki, 2 jajka itd). Wydaje mi się, że czas pieczenia będzie bardzo podobny – około 60 minut – trzeba kontrolować patyczkiem.
Bardzo smaczne ciasto. Na drugi dzień nie było już nawet okruszka, zniknęło w oka mgnieniu 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Ciesze się, że smakowało 🙂
Czy można dodać pół na pol cukier i erytrytol? I czy ewentualnie ciasto urosnie?
Tak, można tak zrobić. Powinno ładnie wyrosnąć.
Bardzo dobre, wilgotne jak przystalo na ciasta warzywne, zrobie na pewno jeszcze nie raz 🙂
Uwielbiam to ciasto piec z Twojego przepisu, jest mega pyszne!!! Myślisz, że mogę je zrobić w formie muffinek?
Nieka dziękuję za miłe słowa 🙂 Tak, można je upiec w postaci muffinek. Wówczas z połowy porcji uzyskasz 12 muffinek. Bedą się piekły około 20-25 minut (do suchego patyczka). Temperatura pieczenia taka sama jak przy cieście 😉
Jakie duze keksowki tzn ile cm?
9x28cm
Witam. Czy w cieście widać zielone “fafoły” w sensie łupinki cukinii ? Czy należy mieć egzemplarz z żółta skórka?
Pozdrawiam
Tak, widać 😃 Można użyć żółtej, a można zielonej😃
Hej, a czy można zamienić olej na rozpuszczone i ostudzone masło? Jeśli tak to czy taka sama ilość – 1 szklanka? Myślisz, że będzie jakaś wyczuwalna zmiana w smaku, konsystencji?
To ciasto to hit! Ja robię z lukrem z soku z cytryny + cukier puder, wychodzi mega!
Serdecznie pozdrawiam!
Ania
Myślę, że można zastąpić taką samą ilością rozpuszczonego masła i spróbować. Pewnie smak się troszkę zmieni, trzeba spróbować. Ja nie próbowałam robić tego ciasta z masłem.
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 My też je uwielbiamy. Robimy je czasem w keksówce a czasem w formie muffinek – to też nasz hit lata 🙂
Próbowałam ,ciasto pyszne. Jednak tak słodkie że nie robiłam już lukru. Następnym razem dam pół szklanki cukru mnie i zrobię lukier cytrynowy. Polecam lukier zrobić tylko z cukru pudru i soku cytrynowego. Pychotka. Ogólnie ciasto napewno będzie często gościło na moim stole .
Cieszę się, że ciasto zasmakowało 😃
Dziś zwewalam pierwsze cukinie i od razu wiedziałam co z nich zrobie. Uwielbiamy to ciasto:)
Pysznie wygląda ♥️
To jest naprawdę dobry przepis – ciasto cytrynowe robiłam po raz pierwszy i wyszło świetnie! Ciasto puszyste, aromatyczne i wilgotne czyli dokładnie to czego oczekujemy od cytryniaka plus jeszcze ten zaskakujący składnik – cukinia 😃. Sami zobaczcie na zdjęciach 😊 i też spróbujcie
I jeszcze zdjęcie do powyższego, chyba się nie dodało 😊
Bardzo dziękuję za miły komentarz 😄
Witam. Czy można zamiast cytryny użyć limonki? bardzo jestem ciekawa efektu a mam akurat pod ręka 🙂
Można spróbować 😉
Polecam przepis, ciasto jest aromatyczne, wilgotne, cytrusowe. Pychotka 😋
Bardzo dziękuję 🙂
Pychota. Ale dałam 1,25 szklanki
Cukru i i tak wyszło bardzo słodkie – nie wyobrażam sobie wersji z ilością cukru z przepisu. Następnym razem zrobię z 1 szklanki cukru. Zrobiłam w formie babki – przepyszne 🙂
Cieszę się bardzo, że smakuje ♥️