Przygotowałam to ciasto na początku sierpnia ze świeżymi wiśniami. A niedawno robiłam je z wiśniami mrożonymi, które również świetnie się sprawdziły. Wystarczy wiśnie wcześniej rozmrozić i odsączyć na sicie.
Przepis jest na duuużą blachę, taką z wyposażenia z piekarnika. Duża ilość masła w cieście sprawia, że jest pysznie maślane, puszyste, mięciutkie i takie żółciutkie. Masło mamy w cieście ucieranym i w kruszonce. Słodka kruszonka współgra z kwaśnymi wiśniami. Wszyscy smakujący ciasto jednogłośnie orzekli, że to jedno z najlepszych ciast ucieranych jakie jedli! Pasuje do kawy i do kubka herbaty.
Myślę, że fajnie sprawdzą się tutaj kwaśne jabłka czy śliwki. Także śmiało możecie zrobić swoją wersję ciasta. Bardzo polecam!
Więcej przepisów na ciasta z wiśniami
Składniki:
- 600g wypestkowanych wiśni,
- CIASTO UCIERANE:
- 250g masła,
- 100g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- szczypta soli,
- 5 jajek,
- 360g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
- KRUSZONKA:
- 200g masła,
- 170g cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
- 290g mąki pszennej
Przygotowanie:
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
CIASTO UCIERANE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika 38x45cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na wolnych obrotach miksera.
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy wypestkowane wiśnie i posypujemy wierzch kruszonką. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy. Życzę smacznego!