Bardzo lubię wiśnie w wypiekach. Jestem fanką słodko-kwaśnych smaków. Nie mogło więc tego lata zabraknąć w "Weekendowej Cukierence" ciasta z wiśniami. Ciasto, które dziś prezentuję składa się z 3 części:
- kakaowego biszkoptu,
- kremu jogurtowego ze śmietaną kremówką,
- i wiśni w galaretce.
Ciasto wymaga wcześniejszego przygotowania, bowiem należy pamiętać, aby jogurt naturalny wyłożyć 12 godzin wcześniej na gazę. Przez noc z jogurtu odcieknie woda i uzyskamy gęstą, kremową masę przypominającą konsystencją serek mascarpone. Odsączony jogurt łączymy następnie z ubitą na sztywno śmietaną kremówką i żelatyną. Po wyłożeniu gotowego kremu na biszkopt musimy całe ciasto schłodzić w lodówce (wystarczą 2h). Pamiętajmy, aby krem rozłożyć równomiernie w blaszce tzn. aby nie zostawić żadnej dziury. Wówczas galaretka nie przesiąknie nam do biszkoptu.
Ciasto jest naprawdę pyszne, kremowe, sycące. Po nocy spędzonej w lodówce bardzo ładnie się kroi. Ciasto możemy dodatkowo ozdobić kleksem bitej śmietany i posypać startą czekoladą.
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 6 jajek,
- 1 i ½ szklanki mąki (odejmujemy 3 łyżki mąki, a w to miejsce wsypujemy 3 łyżki kakao),
- 3 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek oleju,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- KREM JOGURTOWY:
- 1200g gęstego jogurtu naturalnego,
- 600g śmietany kremówki (36%),
- 8 łyżek cukru pudru,
- 16g żelatyny (4 łyżeczki),
- 100ml wody,
- WIŚNIE W GALARETCE:
- 1kg wiśni,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 1 i ½ szklanki wody,
- 2 galaretki wiśniowe,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (25×35) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 45-50 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.
KREM JOGURTOWY: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt przekładamy na sitko, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie dokładnie wyciskamy gazę z jogurtem z wody. Powinniśmy otrzymać konsystencję serka mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Stopniowo wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia.
WIŚNIE: Z wiśni usuwamy pestki. Umieszczamy je w garnku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły sok. Wówczas do wiśni dodajemy 1 szklankę zimnej wody i całość zagotowujemy. Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu 1-2 minuty. Budyń rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Rozrobiony budyń wlewamy do wiśni i mieszamy. Gdy masa wiśniowa zgęstnieje to zdejmujemy ją z ognia i od razu dodajemy 2 galaretki wiśniowe. Mieszamy całość do rozpuszczenia galaretek. Masę wiśniową studzimy. A gdy zacznie tężeć to wykładamy ją na krem jogurtowy.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem jogurtowy, wyrównujemy jego powierzchnię. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.
Wówczas na wierzch kremu wykładamy tężejące wiśnie.
Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!