Ciasto wiśniowo-jogurtowe

Bardzo lubię wiśnie w wypiekach. Jestem fanką słodko-kwaśnych smaków. Nie mogło więc tego lata zabraknąć w "Weekendowej Cukierence" ciasta z wiśniami. Ciasto, które dziś prezentuję składa się z 3 części:

  • kakaowego biszkoptu,
  • kremu jogurtowego ze śmietaną kremówką,
  • i wiśni w galaretce.

Ciasto wymaga wcześniejszego przygotowania, bowiem należy pamiętać, aby jogurt naturalny wyłożyć 12 godzin wcześniej na gazę. Przez noc z jogurtu odcieknie woda i uzyskamy gęstą, kremową masę przypominającą konsystencją serek mascarpone. Odsączony jogurt łączymy następnie z ubitą na sztywno śmietaną kremówką i żelatyną. Po wyłożeniu gotowego kremu na biszkopt musimy całe ciasto schłodzić w lodówce (wystarczą 2h). Pamiętajmy, aby krem rozłożyć równomiernie w blaszce tzn. aby nie zostawić żadnej dziury. Wówczas galaretka nie przesiąknie nam do biszkoptu.

Ciasto jest naprawdę pyszne, kremowe, sycące. Po nocy spędzonej w lodówce bardzo ładnie się kroi. Ciasto możemy dodatkowo ozdobić kleksem bitej śmietany i posypać startą czekoladą.

Ciasto wiśniowo-jogurtowe

Ciasto wiśniowo-jogurtowe

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek,
  • 1 i ½ szklanki mąki (odejmujemy 3 łyżki mąki, a w to miejsce wsypujemy 3 łyżki kakao),
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek oleju,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • KREM JOGURTOWY:
  • 1200g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 600g śmietany kremówki (36%),
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 16g żelatyny (4 łyżeczki),
  • 100ml wody,
  • WIŚNIE W GALARETCE:
  • 1kg wiśni,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 1 i ½ szklanki wody,
  • 2 galaretki wiśniowe,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (25×35) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 45-50 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.

KREM JOGURTOWY: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt przekładamy na sitko, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Po tym czasie dokładnie wyciskamy gazę z jogurtem z wody. Powinniśmy otrzymać konsystencję serka mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Stopniowo wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia.

WIŚNIE: Z wiśni usuwamy pestki. Umieszczamy je w garnku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły sok. Wówczas do wiśni dodajemy 1 szklankę zimnej wody i całość zagotowujemy. Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu 1-2 minuty. Budyń rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Rozrobiony budyń wlewamy do wiśni i mieszamy. Gdy masa wiśniowa zgęstnieje to zdejmujemy ją z ognia i od razu dodajemy 2 galaretki wiśniowe. Mieszamy całość do rozpuszczenia galaretek. Masę wiśniową studzimy. A gdy zacznie tężeć to wykładamy ją na krem jogurtowy.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem jogurtowy, wyrównujemy jego powierzchnię. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.

Wówczas na wierzch kremu wykładamy tężejące wiśnie.

Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego!

Ciasto wiśniowo-jogurtowe

Ciasto wiśniowo-jogurtowe





5 komentarzy

  1. Czy do przygotowania tego ciasta mogę użyć mrożonych wiśni?

    • cukiereczek

      Tak.

  2. Jeśli będą mrożone wiśnie to sposób przygotowania po ich odmrożeniu będzie taki sam jak wyżej?

    • cukiereczek

      Sylwia wówczas mrożone wiśnie zasypalabym cukrem i zostawiła na godzinę. Nie rozmrażałabym ich wcześniej samych. A dalej sposób wykonania ten sam.

Zostaw odpowiedź