Bardzo lubię wiśnie w wypiekach. Jestem fanką słodko-kwaśnych smaków. Nie mogło więc tego lata zabraknąć w "Weekendowej Cukierence" ciasta z wiśniami. Ciasto, które dziś prezentuję składa się z 3 części:
- kakaowego biszkoptu,
- kremu jogurtowego ze śmietaną kremówką,
- i wiśni w galaretce.
Ciasto wymaga wcześniejszego przygotowania, bowiem należy pamiętać, aby jogurt naturalny wyłożyć 12 godzin wcześniej na gazę. Przez noc z jogurtu odcieknie woda i uzyskamy gęstą, kremową masę przypominającą konsystencją serek mascarpone. Odsączony jogurt łączymy następnie z ubitą na sztywno śmietaną kremówką i żelatyną. Po wyłożeniu gotowego kremu na biszkopt musimy całe ciasto schłodzić w lodówce (wystarczą 2h). Pamiętajmy, aby krem rozłożyć równomiernie w blaszce tzn. aby nie zostawić żadnej dziury. Wówczas galaretka nie przesiąknie nam do biszkoptu.
Ciasto jest naprawdę pyszne, kremowe, sycące. Po nocy spędzonej w lodówce bardzo ładnie się kroi. Ciasto możemy dodatkowo ozdobić kleksem bitej śmietany i posypać startą czekoladą.
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 6 jajek,
- 1 i ½ szklanki mąki (odejmujemy 3 łyżki mąki, a w to miejsce wsypujemy 3 łyżki kakao),
- 3 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek oleju,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- KREM JOGURTOWY:
- 1200g gęstego jogurtu naturalnego,
- 600g śmietany kremówki (36%),
- 8 łyżek cukru pudru,
- 16g żelatyny (4 łyżeczki),
- 100ml wody,
- WIŚNIE W GALARETCE:
- 1kg wiśni,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 1 i ½ szklanki wody,
- 2 galaretki wiśniowe,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (25×35) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 45-50 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.
KREM JOGURTOWY: Przygotowujemy sitko i gazę. Sitko wykładamy gazą. Jogurt przekładamy na sitko, a sitko ustawiamy na większej misce. Jogurt odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie dokładnie wyciskamy gazę z jogurtem z wody. Powinniśmy otrzymać konsystencję serka mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy jogurt i mieszamy. Stopniowo wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia.
WIŚNIE: Z wiśni usuwamy pestki. Umieszczamy je w garnku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły sok. Wówczas do wiśni dodajemy 1 szklankę zimnej wody i całość zagotowujemy. Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu 1-2 minuty. Budyń rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Rozrobiony budyń wlewamy do wiśni i mieszamy. Gdy masa wiśniowa zgęstnieje to zdejmujemy ją z ognia i od razu dodajemy 2 galaretki wiśniowe. Mieszamy całość do rozpuszczenia galaretek. Masę wiśniową studzimy. A gdy zacznie tężeć to wykładamy ją na krem jogurtowy.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem jogurtowy, wyrównujemy jego powierzchnię. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.
Wówczas na wierzch kremu wykładamy tężejące wiśnie.
Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!
Czy do przygotowania tego ciasta mogę użyć mrożonych wiśni?
Tak.
Jeśli będą mrożone wiśnie to sposób przygotowania po ich odmrożeniu będzie taki sam jak wyżej?
Sylwia wówczas mrożone wiśnie zasypalabym cukrem i zostawiła na godzinę. Nie rozmrażałabym ich wcześniej samych. A dalej sposób wykonania ten sam.
Dziękuję ❤️❤️