Ciasto z wiśniami i kruszonką

Przygotowałam to ciasto na początku sierpnia ze świeżymi wiśniami. A niedawno robiłam je z wiśniami mrożonymi, które również świetnie się sprawdziły. Wystarczy wiśnie wcześniej rozmrozić i odsączyć na sicie.

Przepis jest na duuużą blachę, taką z wyposażenia z piekarnika. Duża ilość masła w cieście sprawia, że jest pysznie maślane, puszyste, mięciutkie i takie żółciutkie. Masło mamy w cieście ucieranym i w kruszonce. Słodka kruszonka współgra z kwaśnymi wiśniami. Wszyscy smakujący ciasto jednogłośnie orzekli, że to jedno z najlepszych ciast ucieranych jakie jedli! Pasuje do kawy i do kubka herbaty.

Myślę, że fajnie sprawdzą się tutaj kwaśne jabłka czy śliwki. Także śmiało możecie zrobić swoją wersję ciasta. Bardzo polecam!

Więcej przepisów na ciasta z wiśniami

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Składniki:

  • 600g wypestkowanych wiśni,
  • CIASTO UCIERANE:
  • 250g masła,
  • 100g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • szczypta soli,
  • 5 jajek,
  • 360g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
  • KRUSZONKA:
  • 200g masła,
  • 170g cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
  • 290g mąki pszennej

Przygotowanie:

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

CIASTO UCIERANE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika 38x45cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na wolnych obrotach miksera.

Przygotowanie ciasta ucieranego

Przygotowanie ciasta ucieranego

Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy wypestkowane wiśnie i posypujemy wierzch kruszonką. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy. Życzę smacznego!

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Jeśli przygotujesz ciasto z wiśniami i kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź