Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wiosenny wypiek z rabarbarem.
W roli głównej dzisiaj moje ulubione ciasto ucierane. Przepis na to ciasto jest już ze mną dobrych kilka lat. Znalazłam go w jakiejś kolorowej gazecie i został ze mną po dziś dzień. Przygotowałam go wówczas, bo zachęciła mnie krótka lista podstawowych składników (masło, cukier, jajka, mąka, proszek do pieczenia) i dodatek budyniu do ciasta. Teraz już wiem, że to właśnie budyń robi robotę w tym cieście. Sprawia, że jego struktura jest taka jakby troszkę piaskowa. Ciasto nie jest ani za suche, ani wilgotne, takie w sam raz. Pasuje do kawy, pasuje do herbaty, na deser, na podwieczorek. Zostawiam Wam mnóstwo zdjęć krok po kroku, abyście mogli z łatwością przygotować to pyszne ciacho!
To ciasto przygotowuje przez okrągły rok. Zmieniam tylko owoce. Wiosną wykorzystuje rabarbar, latem stawiam na czerwone porzeczki, a jesienią na śliwki. Natomiast zimą świetnie sprawdzają się owoce mrożone. Maślane ciasto z kwaśnymi owocami i dużą ilością kruszonki - to jest pyszne!
Składniki na ciasto z rabarbarem i kruszonką
Aby przygotować ciasto potrzebujesz:
- masło - nie margarynę! Najlepsze wypieki są na maśle, 82% tłuszczu.
- cukier - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy.
- jajka - potrzebne są 3 jajka, rozmiar L. Koniecznie o temperaturze pokojowej.
- mąkę pszenną - która pomaga zachować ciastu odpowiedni kształt,
- proszek do pieczenia - pomaga odpowiednio wyrosnąć ciastu,
- budyń - dla lepszej struktury ciasta. Potrzebne będzie 1 opakowanie. Lubię używać budyniu śmietankowego, ale można dać zamiennie waniliowy.
- rabarbar - należy go wcześniej umyć, aby odpowiednio wysechł. Nie obieramy go.
Aby przygotować kruszonkę potrzebujesz:
- cukier i cukier wanilinowy
- mąkę pszenną
- masło - rozpuszczamy je w mikrofali lub w rondelku. Gdy przestygnie to łączymy je z suchymi składnikami.
Jak przygotować ciasto z rabarbarem i kruszonką?
Przygotowanie kruszonki:
- Przygotuj - Odmierz wszystkie składniki.
- Wymieszaj suche składniki w większej misce i odstaw na bok.
- Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Połącz masło z suchymi składnikami. Między palcami formuj kruszonkę rozcierając składniki.
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy tylko 5 kroków:
- Przygotuj - wyłóż blaszkę 23x28cm papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajka i masło min.2h wcześniej z lodówki.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkami i zmiksuj z suchymi składnikami.
- Wyłóż ciasto do blaszki. Następnie ułóż rabarbar i całość posyp kruszonką.
- Upiecz ciasto. Piecz około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia.
Pamiętaj, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto
- Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
- Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
- Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
- Dokładnie wysusz rabarbar przed ułożeniem go na cieście.
- Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
- Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.
Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem
To pyszne ciasto ucierane przygotowuje przez cały rok. Zmieniam tylko owoce. Wiosną stawiam na rabarbar, latem na jagody, a jesienią na śliwki.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 3 duże jajka,
- 2 szklanki mąki (320g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- Szczypta soli,
- KRUSZONKA:
- ¾ szklanki mąki,
- 80g masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 6 łyżek cukru,
- DODATKOWO:
- 600g rabarbaru
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar płuczemy wcześniej i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy na 2cm kawałki.
Szklanka o pojemności 250ml.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy rabarbar i posypujemy go kruszonką. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
Życzę smacznego!