Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na tradycyjne ciasto z rabarbarem czyli ucierane z grubą warstwą kruszonki. Ciasto jest proste do przygotowania. Wymaga jednak długiego ucierania. Przy tego typu ciastach bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Co więcej, nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia oraz po utarciu masła z jajkami dodajemy mąką i już krótko mieszamy. Aby nie wyszedł nam zakalec powinniśmy także dokładnie osuszyć rabarbar. Ciasto jest pyszne, mięciutkie. Umilało nam ostatnie weekendowe popołudnie przy szklaneczce herbaty z cytryną.

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 200g masła,
  • 200g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 250g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KRUSZONKA:
  • 150g mąki,
  • 80g masła,
  • 100g cukru,
  • DODATKOWO:
  • 600g rabarbaru,

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar płuczemy wcześniej. Kroimy go na 3-4cm kawałki.

Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez około 8 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 3 minuty po każdym dodaniu (łącznie 12 minut). Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy rabarbar. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Życzę smacznego!

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Inspiracja

6 komentarzy

  1. Czy mogę zastąpić cukier puder zwykłym cukrem? Ile go wtedy dać? ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, taką samą ilość.

  2. Glupie pytanie ale jeszcze nic nie robilam z rabarbarem-czy go sie obiera???

    • cukiereczek cukiereczek

      Nie ma potrzeby obierania 😉

  3. Przepyszne <3

    • cukiereczek cukiereczek

      Pięknie wyszło 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij