"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na tradycyjne ciasto z rabarbarem czyli ucierane z grubą warstwą kruszonki. Ciasto jest proste do przygotowania. Wymaga jednak długiego ucierania. Przy tego typu ciastach bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Co więcej, nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia oraz po utarciu masła z jajkami dodajemy mąką i już krótko mieszamy. Aby nie wyszedł nam zakalec powinniśmy także dokładnie osuszyć rabarbar. Ciasto jest pyszne, mięciutkie. Umilało nam ostatnie weekendowe popołudnie przy szklaneczce herbaty z cytryną.

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 200g masła,
- 200g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 250g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- KRUSZONKA:
- 150g mąki,
- 80g masła,
- 100g cukru,
- DODATKOWO:
- 600g rabarbaru,
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar płuczemy wcześniej. Kroimy go na 3-4cm kawałki.
Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez około 8 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 3 minuty po każdym dodaniu (łącznie 12 minut). Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy rabarbar. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Przygotowanie kruszonki
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
Życzę smacznego!

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką
Czy mogę zastąpić cukier puder zwykłym cukrem? Ile go wtedy dać? ?
Tak, taką samą ilość.
Glupie pytanie ale jeszcze nic nie robilam z rabarbarem-czy go sie obiera???
Nie ma potrzeby obierania 😉
Przepyszne <3
Pięknie wyszło 🙂
Polecam. Wychodzi za każdym razem 🙂
Bardzo dziękuję ?
Pierwszy raz zrobiłam ciasto ucierane, zawsze się go obawiałam. Dzięki twoim radom wyszło przepyszne!
W takim razie cieszę się, że mogłam pomóc 🙂
Twój komentarz
Pycha 🙂