"Weekendowa Cukierenka" otwiera sezon truskawkowy. Zapraszam na pierwszy wypiek z truskawkami w tym roku.
Przedstawiam Wam ciasto typu poke cake tzn. ciasto w amerykańskim stylu nasączane musem truskawkowym. Najpierw pieczemy ciasto ucierane, które po upieczeniu dziurkujemy końcem drewnianej łyżki. Następnie powstałe otwory wypełniamy musem truskawkowym. A co najlepiej pasuje do truskawek? Oczywiście śmietanka 🙂 Dlatego na górze mojego ciasta znalazł się krem śmietankowy z mascarpone. Wyłożyłam go szprycą, żeby pięknie się prezentował. ...jeszcze truskawka na wierzch i gotowe!
Składniki na ciasto z musem truskawkowym i kremem śmietankowym
Aby przygotować ciasto potrzebujesz:
- masło - nie margarynę! Najlepsze wypieki są na maśle, 82% tłuszczu.
- cukier i cukier wanilinowy - nadają ciastu odpowiedniej słodyczy.
- jajka - potrzebne jest 5 jajek, rozmiar M. Koniecznie o temperaturze pokojowej.
- mleko - może być to mleko 2% lub 3,2%. Dodajemy go odrobinę dla uzyskania lepszej konsystencji.
- mąkę pszenną - która pomaga zachować ciastu odpowiedni kształt,
- proszek do pieczenia - pomaga odpowiednio wyrosnąć ciastu,
- truskawki - najlepsze będą świeże. Ale poza sezonem sprawdzą się też mrożone. Wystarczy je wcześniej rozmrozić.
- śmietana kremówka i serek mascarpone - Wystarczy tylko dwa składniki, aby uzyskać pyszny krem. Pamiętaj, aby były dobrze schłodzone.
Jak przygotować ciasto z musem truskawkowym i kremem śmietankowym?
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy tylko 6 kroków:
- Przygotuj - wyłóż blaszkę 25x35cm papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajka, mleko i masło min.2h wcześniej z lodówki. Obierz truskawki i zmiksuj na mus.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkami i zmiksuj z suchymi składnikami oraz mlekiem.
- Wyłóż ciasto do blaszki. Upiecz ciasto. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia.
- Ciasto podziurkuj i wypełnij musem truskawkowym. Odstaw do lodówki na 2h.
- Przygotuj krem śmietankowy i wyłóż na wierzch ciasta.
Pamiętaj, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.
Ciasto odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami
- Kostka szpinakowo-truskawkowa
- Truskawkowy puszek
- Biszkopt z musem truskawkowym
- Torcik musowy z truskawkami
Pokochasz to pyszne ciasto z truskawkami. Wystarczy, że w gotowym cieście zrobisz dziurki, nasączysz je musem truskawkowym, a po pokrojeniu uzyskasz piękny efekt.
Ciasto z musem truskawkowym i kremem śmietankowym
Składniki:
- CIASTO:
- 270g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
- 5 jajek r.M,
- 170g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 300g masła,
- 50ml mleka,
- szczypta soli,
- MUS TRUSKAWKOWY:
- 500g truskawek,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 600g śmietany kremówki,
- 250g serka mascarpone,
- 40g cukru pudru,
- DODATKOWO:
- truskawki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki obieramy i przekładamy do naczynia. Miksujemy je blenderem na gładki mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
KREM ŚMIETANKOWY: Wszystkie składniki do przygotowania kremu powinny być mocno schłodzone. Umieszczamy je w misie miksera i ubijamy na gęsty krem.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i mleko w dwóch turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy.
Upieczone ciasto dziurkujemy dość gęsto przy pomocy końcówki drewnianej łyżki. Koniec łyżki wkładamy prawie do dna blaszki. Dziurek staramy się zrobić sporo. W dziurki wlewamy mus truskawkowy. A resztę musu, który zostanie, rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie przygotowujemy krem śmietankowy. Krem przekładamy do szprycy zakończonej okrągłą końcówką. Szprycujemy krem na wierzch ciasta. Do wyłożenia kremu najlepiej użyć szprycy lub rękawa cukierniczego. Będzie go trudno rozsmarować łyżką, bo może wówczas "mieszać" się z musem truskawkowym. Ciasto odstawiamy na min.2h do lodówki.
Podajemy pokrojone w kostkę, udekorowane świeżymi truskawkami. Życzę smacznego 🙂