Ciasto z jagodami i kruszonką

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na przepyszne maślane ciasto ucierane z jagodami. jak to bywa z ciastami ucieranymi - są bardzo szybkie do przygotowania. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej. Trzeba je wyjąć z lodówki jakieś 2 godziny wcześniej, aby się ociepliły. Najpierw ucieramy ze sobą cukier i masło - do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy razem dosłownie chwilkę. Na sam koniec dodajemy suche składniki i mieszamy już krotko. Do ciasta możemy wykorzystać owoce mrożone. Nie rozmrażamy ich wcześniej.

Ciasto z jagodami i kruszonką

Ciasto z jagodami i kruszonką

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • CIASTO:

  • 330g masła,

  • 1 i 1/3 szklanki cukru,

  • 2 i 2/3 szklanki mąki,

  • 2 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g),

  • Szczypta soli,

  • 4 jajka,

  • KRUSZONKA:

  • ¾ szklanki mąki,

  • 7 i ½ łyżki cukru,

  • 90g masła,

  • 1 i ½ opakowania cukru waniliowego,

  • DODATKOWO:

  • 250g jagód

Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

PRZYGOTOWANIE:

KRUSZONKA: W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło i rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Kruszonkę odstawiamy.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę mieszamy z budyniem, solą i proszkiem do pieczenia.

Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy przez 5-7 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wówczas dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund na każde jajko. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie ciasta ucieranego

Przygotowanie ciasta ucieranego

Ciasto wykładamy do prostokątnej formy o wymiarach 23x28cm i wyrównujemy.

Na cieście równomiernie wykładamy jagody.. Następnie całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i podajemy.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Możemy użyć jagód mrożonych. Nie rozmrażamy ich przed pieczeniem.

Ciasto z jagodami i kruszonką

Ciasto z jagodami i kruszonką





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź