Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pierwszy letni wypiek z czerwoną porzeczką. Porzeczki dojrzewają jak szalone. A to za sprawą słoneczka i wysokich temperatur, którymi mogliśmy się cieszyć w tym tygodniu.

Dzisiejsza propozycja to ucierane ciasto na średnią blaszkę z dużą ilością czerwonych porzeczek i maślaną kruszonką. Zostawiam Wam mnóstwo zdjęć krok po kroku, abyście mogli z łatwością je przygotować. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jest proste do zrobienia. Smakuje każdemu!

Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Składniki na ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Aby przygotować ciasto potrzebujesz:

  • masło - nie margarynę! Najlepsze wypieki są na maśle, 82% tłuszczu.
  • cukier - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy.
  • jajka - potrzebne są 3 jajka, rozmiar L. Koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • mąkę pszenną - która pomaga zachować ciastu odpowiedni kształt,
  • proszek do pieczenia - pomaga odpowiednio wyrosnąć ciastu,
  • budyń - dla lepszej struktury ciasta. Potrzebne będzie 1 opakowanie. Lubię używać budyniu śmietankowego, ale można dać zamiennie waniliowy.
  • czerwoną porzeczkę - należy go wcześniej umyć, aby odpowiednio wysechł. Nie obieramy go.
Składniki na ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Składniki na ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Aby przygotować kruszonkę potrzebujesz:

  • cukier i cukier wanilinowy
  • mąkę pszenną
  • masło - rozpuszczamy je w mikrofali lub w rondelku. Gdy przestygnie to łączymy je z suchymi składnikami.
Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

Jak przygotować ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką?

Przygotowanie kruszonki:

  1. Przygotuj - Odmierz wszystkie składniki.
  2. Wymieszaj suche składniki w większej misce i odstaw na bok.
  3. Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  4. Połącz masło z suchymi składnikami. Między palcami formuj kruszonkę rozcierając składniki.
Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy tylko 5 kroków:

  1. Przygotuj - wyłóż blaszkę 23x28cm papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajka i masło min.2h wcześniej z lodówki.
  2. Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
  3. Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkami i zmiksuj z suchymi składnikami.
  4. Wyłóż ciasto do blaszki. Następnie ułóż porzeczki i całość posyp kruszonką.
  5. Upiecz ciasto. Piecz około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.  Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia.

Pamiętaj, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto

  1. Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
  2. Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
  3. Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
  4. Opłucz i dokładnie wysusz porzeczki przed ułożeniem na cieście.
  5. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
  6. Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.

Więcej przepisów na ciasta z czerwoną porzeczką

Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

To pyszne ciasto ucierane przygotowuje przez cały rok. Zmieniam tylko owoce. Wiosną stawiam na rabarbar, latem na czerwoną porzeczkę, a jesienią na śliwki.

Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Składniki:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • Szczypta soli,
  • KRUSZONKA:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 80g masła,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 6 łyżek cukru,
  • DODATKOWO:
  • 600g czerwonej porzeczki

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy czerwoną porzeczkę i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy.

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź