Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pierwszy letni wypiek z czerwoną porzeczką. Porzeczki dojrzewają jak szalone. A to za sprawą słoneczka i wysokich temperatur, którymi mogliśmy się cieszyć w tym tygodniu.
Dzisiejsza propozycja to ucierane ciasto na średnią blaszkę z dużą ilością czerwonych porzeczek i maślaną kruszonką. Zostawiam Wam mnóstwo zdjęć krok po kroku, abyście mogli z łatwością je przygotować. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Jest proste do zrobienia. Smakuje każdemu!
Składniki na ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką
Aby przygotować ciasto potrzebujesz:
- masło - nie margarynę! Najlepsze wypieki są na maśle, 82% tłuszczu.
- cukier - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy.
- jajka - potrzebne są 3 jajka, rozmiar L. Koniecznie o temperaturze pokojowej.
- mąkę pszenną - która pomaga zachować ciastu odpowiedni kształt,
- proszek do pieczenia - pomaga odpowiednio wyrosnąć ciastu,
- budyń - dla lepszej struktury ciasta. Potrzebne będzie 1 opakowanie. Lubię używać budyniu śmietankowego, ale można dać zamiennie waniliowy.
- czerwoną porzeczkę - należy go wcześniej umyć, aby odpowiednio wysechł. Nie obieramy go.
Aby przygotować kruszonkę potrzebujesz:
- cukier i cukier wanilinowy
- mąkę pszenną
- masło - rozpuszczamy je w mikrofali lub w rondelku. Gdy przestygnie to łączymy je z suchymi składnikami.
Jak przygotować ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką?
Przygotowanie kruszonki:
- Przygotuj - Odmierz wszystkie składniki.
- Wymieszaj suche składniki w większej misce i odstaw na bok.
- Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Połącz masło z suchymi składnikami. Między palcami formuj kruszonkę rozcierając składniki.
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy tylko 5 kroków:
- Przygotuj - wyłóż blaszkę 23x28cm papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajka i masło min.2h wcześniej z lodówki.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkami i zmiksuj z suchymi składnikami.
- Wyłóż ciasto do blaszki. Następnie ułóż porzeczki i całość posyp kruszonką.
- Upiecz ciasto. Piecz około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia.
Pamiętaj, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto
- Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
- Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
- Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
- Opłucz i dokładnie wysusz porzeczki przed ułożeniem na cieście.
- Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
- Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.
Więcej przepisów na ciasta z czerwoną porzeczką
- Wyśmienite ciasto z czerwoną porzeczką
- Ciasto kruche z bezą i czerwonymi porzeczkami
- Ciasto ucierane z bezą i czerwoną porzeczką
- Ciasto z czerwoną porzeczką i marcepanem
To pyszne ciasto ucierane przygotowuje przez cały rok. Zmieniam tylko owoce. Wiosną stawiam na rabarbar, latem na czerwoną porzeczkę, a jesienią na śliwki.
Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką
Składniki:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- Szczypta soli,
- KRUSZONKA:
- ¾ szklanki mąki,
- 80g masła,
- 1 cukier wanilinowy,
- 6 łyżek cukru,
- DODATKOWO:
- 600g czerwonej porzeczki
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy czerwoną porzeczkę i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
Życzę smacznego!
Jeśli przygotujesz ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem