Smak białej czekolady w puszystym i mięciutkim cieście - tak właśnie smakuje prezentowane dzisiaj ciasto w ramach "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Jest to typowo ucierane ciasto, które pieczemy w keksówce. Z ta różnicą, że po utarciu masła z cukrem i jajkami do masy dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną czekoladą. Ciasto jest moim zdaniem bezproblemowe w przygotowaniu. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej wówczas unikniecie zakalca (pisałam już o tym TUTAJ). Pierwsze skrzypce w tym cieście gra biała czekolada. W połączeniu z soczystymi borówkami to już w ogóle niebo w gębie.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 100g białej czekolady,
- 100g masła,
- 120g cukru,
- 2 jajka,
- 200g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150ml śmietany 18%,
- 100g borówek,
- DODATKOWO:
- 1 opakowanie serka Philadelphia lub Twój Smak (125g),
- 2 i ½ łyżki cukru pudru,
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
- 200g borówek,
PRZYGOTOWANIE:
Małą keksówkę (9x28cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Borówki płuczemy dużo wcześniej i dokładnie osuszamy. Borówki przed dodaniem do ciasta obtaczamy w mące pszennej (aby nie opadły na dno podczas pieczenia).
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy ją. Powinna pozostać płynna, może być delikatnie ciepła (ale nie gorąca).
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy białą czekoladę i mieszamy krótko do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki oraz śmietanę w dwóch turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Połowę ciasta przekładamy do keksówki. Na cieście rozkładamy równomiernie borówki. Wykładamy pozostałe ciasto, wyrównujemy. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
Serek miksujemy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Rozsmarowujemy go na wystudzonym cieście. Na wierzch wykładamy borówki. Ciasto możemy udekorować listkami mięty, a wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
BIAŁA CZEKOLADA / BORÓWKA AMERYKAŃSKA
Wyszło przepyszne ❤️❤️❤️
Cieszę się, że smakowało ?
Super, ale szybko zjedzony 😀
Dziękuję za zdjęcie ciasta 🙂 No cóż, trzeba piec drugi 😀
Ciasto pyszne,mięciutkie,bardzo ciekawe w smaku.Dodatek białej czekolady dodaje ciastu ciekawy smak.Dziękuję za świetny przepis?
Wyszło idealnie! Piękne 😉 Cieszę się, że smakowało.
Pyszne i pięknie się prezentuje ?
Wyszło piękne! ❤️
Ciasto pyszne ale po wyjęciu z keksówki całe się rozwaliło. Czy może mi Pani pomóc co źle zrobiłam bo chciałabym je dalej robić?
Może było za wcześnie wyjęte z foremki? ?