Tym ciastem poczęstowała nas koleżanka Agnieszka. Skradło nasze serca, a szczególnie mojego męża, który jest wielkim fanem kajmaku. Nie czekałam zbyt długo i przygotowałam je w swojej kuchni. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na letnią wersję ciasta 3 bit.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z kajmakiem.
Tradycyjne ciasto 3 bit składa się z trzech głównych warstw: kajmaku, kremu budyniowego i kremu śmietankowego. Jeśli dołożymy do niego warstwę wiśniowej galaretki to otrzymamy pyszne, owocowe ciasto bez pieczenia. Przy tym, ciasto jest dość łatwe i szybkie do przygotowania. Po nocy spędzonej w lodówce bardzo ładnie się kroi. Herbatniki miękną i ciasto tworzy spójną całość.
Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia z herbatnikami
- Ciasto grysikowe z malinami
- Ciasto Snickers
- Ciasto mleczna kostka
- Meksykańskie ciasto limonkowe
To letnia wersja słynnego ciasta 3 bit. Słodki kajmak pysznie smakuje w połączeniu z kwaśnymi wiśniami.
Ciasto wiśniowy 3 bit
Składniki:
- około 400-450g herbatników maślanych,
- 1 puszka kajmaku (510g),
- KREM BUDYNIOWY:
- 650ml mleka,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (2*40g),
- 2 opakowania cukru wanilinowego (2*16g),
- 1 łyżka cukru,
- 200g masła,
- GALARETKA WIŚNIOWA:
- 400g wiśni wypestkowanych,
- 2 galaretki wiśniowe,
- 500ml wody,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 600g śmietany kremówki,
- 250g serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 100g mlecznej lub deserowej czekolady
Przygotowanie:
KREM BUDYNIOWY: Do garnka wlewamy 500ml mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Do pozostałego mleka (150ml) dodajemy budynie w proszku. Mieszamy przez chwilę, by sypkie składniki dobrze połączyły się z mlekiem. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i szybko mieszamy. Gdy masa zagotuje się to zdejmujemy ją z ognia. Budyń powinien się wyraźnie zagotować i zgęstnieć. Budyń zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy (garnek stawiamy na odpowiedniej podkładce w kuchni na blacie i pozwalamy budyniowi naturalnie się wystudzić w temperaturze pokojowej). Można wierzch budyniu przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch.
Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki, aby się ociepliło. Po wyjęciu z lodówki warto je pokroić w kostkę wówczas szybciej zmięknie. Budyń i masło, powinny mieć jednakową temperaturę przed rozpoczęciem miksowania kremu.
Miękkie masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Kilka razy zbieramy masło z brzegów miski szpatułką. Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy jednolity krem.
GALARETKA WIŚNIOWA: Jeśli używamy wiśni mrożonych to wcześniej rozmrażamy je na sitku. Wiśnie przekładamy do pojemnika i miksujemy blenderem na gładki mus. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 500ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzone galaretki mieszamy z musem wiśniowym. Gdy masa zacznie tężeć to wykładamy ją na ciasto.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
ZŁOŻENIE CIASTA: Formę prostokątną 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników. Herbatniki docinamy, aby pasowały do foremki.
Kajmak mieszamy w puszce, aby się troszkę upłynnił. Następnie rozsmarowujemy go na herbatnikach. Na kajmaku układamy kolejną warstwę herbatników.
* Używam kajmaku z Gostynia.
Na herbatniki wykładamy cały krem budyniowy. Wyrównujemy i układamy warstwę herbatników.
Następnie wykładamy całe nadzienie wiśniowe, wyrównujemy i odstawiamy foremkę do lodówki, aby masa wiśniowa stężała.
Po tym czasie na ciasto wykładamy krem śmietankowy. Krem można wyłożyć szprycą lub po prostu łyżką - jako warstwa. Ciasto można posypać startą czekoladą.
Ciasto odstawiamy do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie herbatniki zmiękną i ciasto będzie się ładnie kroiło. Smacznego!
Jeśli przygotujesz ciasto wiśniowy 3 bit to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Pyszności! ostatnio to nasze ulubione ciasto. Nie dość, że pysznie smakuje, to elegancko wygląda, bo bardzo dobrze się je kroi.
Wygląda perfekcyjnie 😃 Cieszę się bardzo, że smakuje 😃
To ciasto jest obłędne! Robiłam pierwszy raz na swoje imieniny, ale na pewno nie ostatni. Bardzo smakował mi jak i moim gościom. Pychota!
P.S. użyłam jasnych i ciemnych biszkoptów bo akurat takie miałam w domu.
Ślicznie dziękuję za miły komentarz ❤️