To ciasto kojarzy mi się ze świętami. Jest ekstra szybkie do przygotowania. Przygotowujemy je bez użycia miksera, niczym ciasto na muffiny. Po prostu suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, a po przygotowaniu polewamy lukrem. Kwaśna żurawina świetnie łączy się ze słodkim lukrem i aromatem pomarańczy. Ciasto jest świetne na deser z kubkiem kawy lub herbaty.
SKŁADNIKI :
- CIASTO:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki cukru,
- ¾ szklanki mleka,
- Skórka starta z 1 dużej pomarańczy,
- 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy,
- 2 jajka,
- ½ szklanki oleju,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej,
- LUKIER:
- 2 łyżki soku z pomarańczy,
- 10 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Małą keksówkę (9x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Pomarańczę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.
W drugiej misce mieszamy ze sobą cukier i skórkę pomarańczową do połączenia. Następnie dodajemy jajka, olej, mleko, sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy żurawinę i mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do keksówki. Ciasto pieczemy około 70-75 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu zostawiamy je w formie na 15 minut, a później możemy je wyjąć i studzić już na kratce.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
LUKIER: Do miski wlewamy sok z pomarańczy. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy. Pod koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier, o gęstości śmietany.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Jeśli używamy żurawiny mrożonej to nie rozmrażamy jej wcześniej.
Ciasto wspaniale ! Gorąco polecam…. ten smak, zapach…. cudo !
Bardzo się cieszę, że smakowało
Witam czy tą żurawina nie będzie za kwaśna? Pozdrawiam
Nie, nie będzie ♥️
Polecam. Użyłam suszonej żurawiny, podejrzewam, że ze świeżą jest jeszcze lepsze
Nareszcie znalazłam idealne proporcje na lukier 
FiFiFo ciasto wygląda super, tak puszyście
Swietny przepis. Dziekuje za inspiracje
Prezentuję się wyśmienicie
Czy można zrobić to ciasto w okrągłej formie?
Tak, trzeba tylko kontrolować czas pieczenia i sprawdzać patyczkiem czy już jest upieczone.
Zrobiłam ciasto pomarańczowe z żurawina, jest idealne, pyszne, od dzisiaj moje ulubione
Kasiu cieszę się, że smakowało
Czy ten przepis jest na jedną keksówkę czy na dwie? Bo w przepisie jest ” Małą keksówkę (9x28cm każda) wykładamy papierem do pieczenia”…
Ciasto jest na jedną małą keksówkę.
Czy zamiast lukru może być polewa czekoladowa?
Może być polewa czekoladowa ?
No jest w piekarniku. Jestem ciekawa jakie wyjdzie…Dziekuje za przepis. Jest bardzo prosty, a czy smaczne ciast to zobaczymy…
Maria mam nadzieję, że zasmakuje ?
Ile u pani maki mieści się na jedna szklankę ?
Około 150-160g.
Czy mogę prosić o cały przepis ( składniki) w gramach i mililitrach a nie na szklanki? – jestem początkująca w kuchni i boje się ze nie wyjdzie
Proszę poszukać w internecie ile g i ml mają poszczególne składniki ? Niestety nie mam teraz możliwości ich przeliczania na g i ml.
Ciasto bardzo łatwe i bardzo smaczne! Dziękuję!
Polecam się
Bardzo ciekawy przepis. Mam pytanie, bo do ciasta przychodzi skóra pomarańczowa z dużej pomarańczy, ile to jest na łyżki?
Myślę, że około jednej łyżki startej skórki. Bardzo polecam