Ciasto pomarańczowe z żurawiną

To ciasto kojarzy mi się ze świętami. Jest ekstra szybkie do przygotowania. Przygotowujemy je bez użycia miksera, niczym ciasto na muffiny. Po prostu suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, a po przygotowaniu polewamy lukrem. Kwaśna żurawina świetnie łączy się ze słodkim lukrem i aromatem pomarańczy. Ciasto jest świetne na deser z kubkiem kawy lub herbaty.

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

SKŁADNIKI :

  • CIASTO:
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mleka,
  • Skórka starta z 1 dużej pomarańczy,
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki oleju,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Małą keksówkę (9x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Pomarańczę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.

W drugiej misce mieszamy ze sobą cukier i skórkę pomarańczową do połączenia. Następnie dodajemy jajka, olej, mleko, sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia.

Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy żurawinę i mieszamy.

Gotowe ciasto przelewamy do keksówki. Ciasto pieczemy około 70-75 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu zostawiamy je w formie na 15 minut, a później możemy je wyjąć i studzić już na kratce.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

LUKIER: Do miski wlewamy sok z pomarańczy. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy. Pod koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier, o gęstości śmietany.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Jeśli używamy żurawiny mrożonej to nie rozmrażamy jej wcześniej.

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Może spodobają Ci się także:

SYCYLIJSKIE CIASTO POMARAŃCZOWE

NASĄCZANE CIASTO POMARAŃCZOWE Z AGRESTEM

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KREMEM ŻURAWINOWYM





26 komentarzy

  1. Ciasto wspaniale ! Gorąco polecam…. ten smak, zapach…. cudo !

    3CBCDCE2-638A-4BC0-AEA5-A0413E53D38C

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

      • Witam czy tą żurawina nie będzie za kwaśna? Pozdrawiam

        • cukiereczek

          Nie, nie będzie ♥️

  2. Polecam. Użyłam suszonej żurawiny, podejrzewam, że ze świeżą jest jeszcze lepsze 🙂 Nareszcie znalazłam idealne proporcje na lukier 🙂

    ciastopomaraczowezurawin

    • cukiereczek

      FiFiFo ciasto wygląda super, tak puszyście 🙂

  3. Swietny przepis. Dziekuje za inspiracje

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    • cukiereczek

      Prezentuję się wyśmienicie 😉

  4. Czy można zrobić to ciasto w okrągłej formie?

    • cukiereczek

      Tak, trzeba tylko kontrolować czas pieczenia i sprawdzać patyczkiem czy już jest upieczone.

  5. Zrobiłam ciasto pomarańczowe z żurawina, jest idealne, pyszne, od dzisiaj moje ulubione

    • cukiereczek

      Kasiu cieszę się, że smakowało 😉

      • Czy ten przepis jest na jedną keksówkę czy na dwie? Bo w przepisie jest ” Małą keksówkę (9x28cm każda) wykładamy papierem do pieczenia”…

        • cukiereczek

          Ciasto jest na jedną małą keksówkę.

  6. Czy zamiast lukru może być polewa czekoladowa?

    • cukiereczek

      Może być polewa czekoladowa ?

  7. No jest w piekarniku. Jestem ciekawa jakie wyjdzie…Dziekuje za przepis. Jest bardzo prosty, a czy smaczne ciast to zobaczymy…

    • cukiereczek

      Maria mam nadzieję, że zasmakuje ?

  8. Ile u pani maki mieści się na jedna szklankę ?

    • cukiereczek

      Około 150-160g.

  9. Czy mogę prosić o cały przepis ( składniki) w gramach i mililitrach a nie na szklanki? – jestem początkująca w kuchni i boje się ze nie wyjdzie 🙂

    • cukiereczek

      Proszę poszukać w internecie ile g i ml mają poszczególne składniki ? Niestety nie mam teraz możliwości ich przeliczania na g i ml.

  10. Ciasto bardzo łatwe i bardzo smaczne! Dziękuję!

    • cukiereczek

      Polecam się ❤️

  11. Bardzo ciekawy przepis. Mam pytanie, bo do ciasta przychodzi skóra pomarańczowa z dużej pomarańczy, ile to jest na łyżki? 😊

    • cukiereczek

      Myślę, że około jednej łyżki startej skórki. Bardzo polecam 🙂

Pozostaw odpowiedź Karolina