To ciasto kojarzy mi się ze świętami. Jest ekstra szybkie do przygotowania. Przygotowujemy je bez użycia miksera, niczym ciasto na muffiny. Po prostu suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, a po przygotowaniu polewamy lukrem. Kwaśna żurawina świetnie łączy się ze słodkim lukrem i aromatem pomarańczy. Ciasto jest świetne na deser z kubkiem kawy lub herbaty.
SKŁADNIKI :
- CIASTO:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki cukru,
- ¾ szklanki mleka,
- Skórka starta z 1 dużej pomarańczy,
- 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy,
- 2 jajka,
- ½ szklanki oleju,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej,
- LUKIER:
- 2 łyżki soku z pomarańczy,
- 10 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Małą keksówkę (9x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Pomarańczę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.
W drugiej misce mieszamy ze sobą cukier i skórkę pomarańczową do połączenia. Następnie dodajemy jajka, olej, mleko, sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy żurawinę i mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do keksówki. Ciasto pieczemy około 70-75 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu zostawiamy je w formie na 15 minut, a później możemy je wyjąć i studzić już na kratce.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
LUKIER: Do miski wlewamy sok z pomarańczy. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy. Pod koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier, o gęstości śmietany.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli używamy żurawiny mrożonej to nie rozmrażamy jej wcześniej.
Ciasto wspaniale ! Gorąco polecam…. ten smak, zapach…. cudo !
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Witam czy tą żurawina nie będzie za kwaśna? Pozdrawiam
Nie, nie będzie ♥️
Polecam. Użyłam suszonej żurawiny, podejrzewam, że ze świeżą jest jeszcze lepsze 🙂 Nareszcie znalazłam idealne proporcje na lukier 🙂
FiFiFo ciasto wygląda super, tak puszyście 🙂
Swietny przepis. Dziekuje za inspiracje
Prezentuję się wyśmienicie 😉
Czy można zrobić to ciasto w okrągłej formie?
Tak, trzeba tylko kontrolować czas pieczenia i sprawdzać patyczkiem czy już jest upieczone.
Zrobiłam ciasto pomarańczowe z żurawina, jest idealne, pyszne, od dzisiaj moje ulubione
Kasiu cieszę się, że smakowało 😉
Czy ten przepis jest na jedną keksówkę czy na dwie? Bo w przepisie jest ” Małą keksówkę (9x28cm każda) wykładamy papierem do pieczenia”…
Ciasto jest na jedną małą keksówkę.
Czy zamiast lukru może być polewa czekoladowa?
Może być polewa czekoladowa ?
No jest w piekarniku. Jestem ciekawa jakie wyjdzie…Dziekuje za przepis. Jest bardzo prosty, a czy smaczne ciast to zobaczymy…
Maria mam nadzieję, że zasmakuje ?
Ile u pani maki mieści się na jedna szklankę ?
Około 150-160g.
Czy mogę prosić o cały przepis ( składniki) w gramach i mililitrach a nie na szklanki? – jestem początkująca w kuchni i boje się ze nie wyjdzie 🙂
Proszę poszukać w internecie ile g i ml mają poszczególne składniki ? Niestety nie mam teraz możliwości ich przeliczania na g i ml.
Ciasto bardzo łatwe i bardzo smaczne! Dziękuję!
Polecam się ❤️
Bardzo ciekawy przepis. Mam pytanie, bo do ciasta przychodzi skóra pomarańczowa z dużej pomarańczy, ile to jest na łyżki? 😊
Myślę, że około jednej łyżki startej skórki. Bardzo polecam 🙂