SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 2 szklanki startej marchewki,
- 2 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka cukru brązowego,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- KREM ŚMIETANOWY:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 200g mascarpone,
- cukier puder do smaku,
- aromat cytrynowy,
- POLEWA:
- 1 galaretka pomarańczowa,
- 1 budyń waniliowy,
- 500ml soku marchewkowego np. Kubuś
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Szklanka o pojemności 250ml. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części.
KREM ŚMIETANOWY: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia. Kremem przekładamy ciasto (nie ma potrzeby nasączania ciasta). Odstawiamy do lodówki. A w tym czasie przygotowujemy drugi krem.
POLEWA: Do rondelka wlewamy około 1 I 1/2 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego
Uwaga:
1) Cukier brązowy można zastąpić zwykłym, ale ciasto jest o wiele lepsze, gdy doda się do niego brązowego cukru.
2) Śmietana kremówka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone.
3) Do dekoracji ciasta wykorzystałam marcepanowe ozdoby, które sama ulepiłam. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego.
Ciasto marchewkowe 1 klasa. Pyszne i nietrudne a efektowne
Moze moje nie bylo tak piękne jak Kasi ale będę trenować. Dziękuję za inspirację 
Cieszę się bardzo, że ciasto się udało
Często do niego wracam, zwłaszcza jesienią
Polecam się na przyszłość 
Zdjęcie nadesłała Pani Irena A.-C.
Zdjęcie nadesłała Ania z Kuchni domowej Ani
Można zrobić bez kremu? Nie będzie za grube ciasto? I czy można dodać orzechy?
Kasiu możesz dodać do ciasta orzechy, mozesz zrobić także ciasto bez kremu – nie będzie za grube
Przepyszne ciasto
dodałam orzechy włoskie: ) polecam.
Kasiu, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało
Polecam się na przyszłość 
Na najdrobniejszych czy tych średnich oczkach ?
Można na tych średnich – załączam zdjęcie z wykonania ciasta
Tu chyba na tych najdrobniejszych u Pani ?
U mnie na tych średnich (z boku tarki). Można na tych i na tych, na pewno ciasto się uda.
Polecam, bardzo smaczny, szybki
Szybki, bardzo smaczny
Pani Krystyno wygląda dokładnie jak moje
Super!
Nie myślałam, że takie połączenie się sprawdzi. A jednak smakuje obłędnie
. Polecam każdemu spróbować ?.
Wygląda fantastycznie
Super ciasto. Szybkie w wykonaniu, pyszne w smaku i do tego robiące niesamowite wrażenie

Wyszło pięknie
Cieszę się, że smakuje 
Ciągle szukam nowych przepisów i trafiłam na ten. Wczoraj mimo zmęczenia zrobiłam to ciasto marchewkowe. Mimo że śmietanka mi się nie lubiła poszłam do sklepu i kupiłam kolejną- pełen sukces. Jest przepyszne dziękuję
Bardzo miło mi to czytać ?
Ciasto super, łatwe w przygotowaniu.
Piękne wyszło ?
Niestety ciasto mi opadło, ale smak się obronił
będę próbować do skutku 
Trzymam kciuki, żeby się udało ?