Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Sezon na maliny trwa w najlepsze. Teść obdarowuje mnie co rusz pięknymi malinami więc mrożę i przerabiam je, a także dodaje do owsianek i ciast. Dziś prezentuję Wam prawdziwą klasykę, bo ciasto Malinowa Chmurka na dobre wpisało się do polskiej kuchni.
Malinowa chmurka to połączenie delikatnej śmietanki, kwaśnych malin i słodkiej bezy. Zazwyczaj pieczone jest na kruchym spodzie. A ja chcę Wam dziś zaproponować wersję szybszą, bo z użyciem gotowych ciasteczek. Zamiast ciasteczek możecie użyć także biszkoptów. Jest pyyysznie! I takie ciasto robi się naprawdę szybko.
Więcej przepisów na ciasta z malinami
- Tarta biszkoptowa z malinami
- Kremówka z malinami bez pieczenia
- Malinowy Puszek
- Proste ciasto z malinami na oleju
Niebiańskie połączenie delikatnej śmietanki, kwaśnych malin i słodkiej bezy - a to wszystko bez pieczenia.
Ciasto Malinowa chmurka bez pieczenia
Składniki:
- SPÓD:
- 240g ciasteczek Lotus,
- 60g masła,
- GALARETKA Z MALINAMI:
- 1 i 1/2 opakowania galaretki malinowej,
- 350g malin (świeżych lub mrożonych),
- 650ml wody,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 600g śmietany kremówki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- DODATKOWO:
- mini bezy,
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Bezików możesz użyć gotowych, kupionych w sklepie lub wysuszyć samodzielnie. TUTAJ znajdziesz przepis na takie beziki:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
* Zamiast ciasteczek Lotus można użyć dowolnych ciasteczek np. kruchych maślanych czy herbatników. Wówczas jedyną różnicą będzie ilość masła - może być mniejsza lub większa.
GALARETKA Z MALINAMI: Galaretki rozpuszczamy w 650ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Do tężejącej galaretki dodajemy maliny i wylewamy na spód ciasteczkowy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
1. Jeśli używamy malin świeżych to czekamy z galaretką aż zacznie tężeć.
2. Jeśli używamy malin mrożonych to takie zamrożone maliny wkładamy do wystudzonej, ale ciągle płynnej galaretki. Mieszamy i dosłownie po chwili galaretka złapie i zacznie tężeć. Wówczas wylewamy ją na ciasteczkowy spód.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na ciasteczkowy spód wylewamy tężejącą galaretkę z malinami. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wówczas na ciasto wykładamy krem śmietankowy. Posypujemy bezikami. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.