Ciasto Malinowa chmurka bez pieczenia

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Sezon na maliny trwa w najlepsze. Teść obdarowuje mnie co rusz pięknymi malinami więc mrożę i przerabiam je, a także dodaje do owsianek i ciast. Dziś prezentuję Wam prawdziwą klasykę, bo ciasto Malinowa Chmurka na dobre wpisało się do polskiej kuchni.

Malinowa chmurka to połączenie delikatnej śmietanki, kwaśnych malin i słodkiej bezy. Zazwyczaj pieczone jest na kruchym spodzie. A ja chcę Wam dziś zaproponować wersję szybszą, bo z użyciem gotowych ciasteczek. Zamiast ciasteczek możecie użyć także biszkoptów. Jest pyyysznie! I takie ciasto robi się naprawdę szybko.

Ciasto Malinowa chmurka bez pieczenia

Ciasto Malinowa chmurka bez pieczenia

Więcej przepisów na ciasta z malinami

Ciasto Malinowa chmurka bez pieczenia

Ciasto Malinowa chmurka bez pieczenia

Niebiańskie połączenie delikatnej śmietanki, kwaśnych malin i słodkiej bezy - a to wszystko bez pieczenia.

Ciasto Malinowa chmurka bez pieczenia

Składniki:

  • SPÓD:
  • 240g ciasteczek Lotus,
  • 60g masła,
  • GALARETKA Z MALINAMI:
  • 1 i 1/2 opakowania galaretki malinowej,
  • 350g malin (świeżych lub mrożonych),
  • 650ml wody,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 600g śmietany kremówki 36%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • mini bezy,
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

Bezików możesz użyć gotowych, kupionych w sklepie lub wysuszyć samodzielnie. TUTAJ znajdziesz przepis na takie beziki:

Bezy

Bezy

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

* Zamiast ciasteczek Lotus można użyć dowolnych ciasteczek np. kruchych maślanych czy herbatników. Wówczas jedyną różnicą będzie ilość masła - może być mniejsza lub większa.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

GALARETKA Z MALINAMI: Galaretki rozpuszczamy w 650ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Do tężejącej galaretki dodajemy maliny i wylewamy na spód ciasteczkowy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Rozpuszczenie galaretki

Rozpuszczenie galaretki

1. Jeśli używamy malin świeżych to czekamy z galaretką aż zacznie tężeć.

2. Jeśli używamy malin mrożonych to takie zamrożone maliny wkładamy do wystudzonej, ale ciągle płynnej galaretki. Mieszamy i dosłownie po chwili galaretka złapie i zacznie tężeć. Wówczas wylewamy ją na ciasteczkowy spód.

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na ciasteczkowy spód wylewamy tężejącą galaretkę z malinami. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wówczas na ciasto wykładamy krem śmietankowy. Posypujemy bezikami. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto Malinowa chmurka bez pieczenia

Ciasto Malinowa chmurka bez pieczenia

Jeśli przygotujesz ciasto malinowa chmurka bez pieczenia to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź