Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Prezentuję Wam dzisiaj ulubione ciasto moje i mojego męża. Gdy tylko je przygotuję bardzo szybko znika z blaszki 🙂 Przygotowane jest z dużą ilością żółtek i prawdziwym masłem. Jest niewysokie, bardzo ładnie się kroi. Nie jest za słodkie. Słodycz ciasta regulujemy poprzez dodatek cukru pudru.
Takie ciasto piekło się w moim rodzinnym domu. Zazwyczaj mama piekła je późnym wieczorem w sobotę, a my z siostrą mogłyśmy delektować się jego smakiem w niedzielny poranek. Do dzisiejszego dnia, gdy odwiedzamy mamę proszę ją o przygotowanie tego ciasta 😉 Kruche ciasto z budyniem jest przepyszne, szybkie i proste do przygotowania, podzielne. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 650g mąki pszennej tortowej (4 szklanki),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 300g masła,
- 6 żółtek,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- BUDYŃ:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (2x40g),
- 3 szklanki mleka,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- DODATKOWO:
- Cukier puder do oprószenia ciasta,
PRZYGOTOWANIE:
BUDYŃ: Odlewamy ¾ szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione budynie, mieszamy. Gotujemy razem 1 -2 minuty. Ciepły budyń wylewamy na ciasto w blaszce.
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystkie składniki razem za pomocą noża aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy żółtka, śmietanę i aromat waniliowy. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 60% i 40%. Większą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wyścielamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm. Blaszkę z ciastem umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do schłodzenia na co najmniej 30-60 minut.
Mniejszą część ciasta umieszczamy w zamrażarce na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Wylewamy na nią równomiernie ciepły budyń. Na wierzch budyniu wykładamy równomiernie starte ciasto.
Ciasto pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.
Po wystudzeniu oprószamy je cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Ciasto super. Wreszcie coś mi się udaje ?
Piękne ? Cieszę się, że smakuje ?
Ciasto pyszne, szybkie i łatwe w wykonaniu ? Najlepiej smakuje następnego dnia.
Cieszę się, że smakowało 😉
Czy zamiast 6 żółtek mogę dać 4 całe jajka ?
Nie, ciasto kruche robi się zazwyczaj z samych żółtek.
Przepyszne, po prostu poezja :* świetny przepis, bardzo latwy i szybki do wykonania 🙂
Kasiu przepiękne ? Cieszę się, że smakowało!
Fantastyczne ciasto. 🙂
Miło mi ?
Witam. A gdyby tak jeszcze wykorzystać pozostałe białka i zrobić z nich między budyniem a startym ciastem, warstwę bezową? ?
Można spróbować tak zrobić, ale wtedy to już nie będzie kruche z budyniem, a kruche z budyniem i bezą ?
Witam. Czy przepis na to kruche ciasto mogę wykorzystać na zrobienie babeczek/tartaletek kruchych?
Pozdrawiam
Raczej nie. Kruche babeczki możesz zrobić z tego przepisu https://gotujzcukiereczkiem.pl/muffinki/tartaletki-z-musem-z-mlecznej-czekolady-i-jezynami/
Bardzo pyszne i szybkie ciasto, napewno zostanie z nami na dłużej 😉
Cieszę się bardzo 😉
Dziękuję
Ciasto jest po prostu BOSKIE! Dziś zrobiłam krówkę z bananami, chłodzi się w lodówce …
Bardzo mi miło! Cieszę się, że smakuje 🙂
Upieklam to ciasto wczoraj i cale zniklo w ten sam dzien
Dziekuje za przepis. Definitywnie bardzo smakowalo to ciasto mojemu synowi i jego rodzince
Bardzo się cieszę ♥️