Kruche babeczki z budyniem

Bardzo uwielbiam smak kruchego ciasta. Moim ulubionym ciastem jest szarlotka i kruche z budyniem. Postanowiłam sprawić sobie i bliskim odrobinkę przyjemności i wspólnie z moim M. przygotowaliśmy kruche babeczki z budyniem. I tymi babeczkami częstuje Was dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" 🙂
Babeczki takie są naprawdę proste do przygotowania, w miarę szybko się je robi, a tak ślicznie wyglądają oprószone cukrem pudrem, że można się w nich po prostu zakochać 🙂 Do babeczek zrobiliśmy budyń domowej roboty, ale można użyć też takiego z torebki. Babeczki są pyyyyycha 🙂
Składniki:
  • CIASTO:
  • 200 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 65 g cukru pudru,
  • 130 g zimnego masła,
  • BUDYŃ:
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 100 g masła
  • masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
 
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania grudek. Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, chwilkę siekamy nożem, a następnie zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki. Do garnka wsypujemy cukier i cukier waniliowy i mleko zagotowujemy co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę mieszamy z mlekiem w szklance i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta. Po ostygnięciu budyń miksujemy z masłem do otrzymania gładkiej konsystencji. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Z placka wycinamy okrągłe kształty i układamy je w foremkach. Kolejno foremki wypełniamy budyniem i przykrywamy ciastem. babeczki nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny – pieczemy aż do zarumienienia. Smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź