Dzięki zapasom zrobionymi latem możemy się teraz cieszyć smakiem ciasta z jagodami. Zapraszam na troszkę lata tej jesieni w "Weekendowej Cukierence".
Ciasto jogurtowe z jagodami to pyszne ciasto ucierane z owocami polane lukrem. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a przy tym wilgotne. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Długo utrzymują świeżość. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ciasta z dodatkiem jogurtu są może nie tak chętnie przygotowane jak inne wypieki, a to z uwagi na ryzyko zakalca. Aby uchronić się przed zakalcem trzeba tylko przestrzegać kilku zasad:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Po dodaniu jogurtu i suchych składników miksujemy krótko, na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
- Nie otwieramy niepotrzebnie piekarnika podczas pieczenia.
- Delikatnie uchylamy drzwiczki i patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest oblepiony ciastem tzn. że ciasto potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku. Jeśli patyczek jest suchy tzn., że ciasto jest już gotowe.
- Ciasto studzimy najpierw w foremce, a po kilkunastu minutach wyjmujemy je na kratkę.
- Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Ciasto jogurtowe z jagodami
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 165g masła,
- 150g cukru (3/4 szklanki),
- 8g cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 270g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150g gęstego jogurtu naturalnego,
- 250g jagód,
- LUKIER:
- 1 i ½ łyżki mleka,
- 8-9 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki oraz jogurt i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy jagody, mieszamy.
Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy lukrem.
LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier o gęstości śmietany.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) W przypadku użycia jagód mrożonych ciasto będzie piekło się dłużej. Jagód nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta.

Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami
Ciasto upiekłam z mrożonymi jagodami, jest poprostu pyszne?? wilgotne i nie za słodkie, naprawdę polecam ten przepis?
Bardzo cieszę się, że smakowało ?
Czy zamiast jagód można dodać borówki?
Tak, pewnie
Uff.. po 50 min pieczenia myślałam, że ciasto do wyrzucenia, ale po dodatkowych 15 min wyszło pyszne!
Na pewno spróbuję zrobić je kiedyś z jagodami. Teraz miałam zaledwie 130 gr borówek w domu. 
Nie no, wyszło Idealne ♥️ Smacznego!
Ja zrobiłam z borówką amerykańską prosto z krzaczka ?
Wygląda pysznie! ?
Hej, czy jagody można zastąpić mrozonymi malinami?
Tak.
Dziękuję! Biorę się za pieczenie
Może głupie pytanie ale czy można czymś zastąpić jogurt? Zależy mi na tym by nie używać żadnego innego nabiału prócz jajek.
Niestety, jogurt to główny składnik tego ciasta :/ A może spróbować z jogurtem bez laktozy?
O ile dłużej piec ciasto gdy dodam mrożone owoce?
Pewnie kilka – kilkanaście minut dłużej. Do suchego patyczka
Moja babka jest cala czarna od jagód a Pani jasna….
Widocznie za mocno jagody były wymieszane z surowym ciastem…
Twój komentarz
Niestety, przy ciastach jogurtowych łatwo o zakalca ?