Ciasto jogurtowe z jagodami

Dzięki zapasom zrobionymi latem możemy się teraz cieszyć smakiem ciasta z jagodami. Zapraszam na troszkę lata tej jesieni w "Weekendowej Cukierence".

Ciasto jogurtowe z jagodami to pyszne ciasto ucierane z owocami polane lukrem. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a przy tym wilgotne. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu. Długo utrzymują świeżość. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasta z dodatkiem jogurtu są może nie tak chętnie przygotowane jak inne wypieki, a to z uwagi na ryzyko zakalca. Aby uchronić się przed zakalcem trzeba tylko przestrzegać kilku zasad:

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Po dodaniu jogurtu i suchych składników miksujemy krótko, na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
  3. Nie otwieramy niepotrzebnie piekarnika podczas pieczenia.
  4. Delikatnie uchylamy drzwiczki i patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest oblepiony ciastem tzn. że ciasto potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku. Jeśli patyczek jest suchy tzn., że ciasto jest już gotowe.
  5. Ciasto studzimy najpierw w foremce, a po kilkunastu minutach wyjmujemy je na kratkę.
  6. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 165g masła,
  • 150g cukru (3/4 szklanki),
  • 8g cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 270g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 250g jagód,
  • LUKIER:
  • 1 i ½ łyżki mleka,
  • 8-9 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki oraz jogurt i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy jagody, mieszamy.

Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy lukrem.

LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier o gęstości śmietany.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) W przypadku użycia jagód mrożonych ciasto będzie piekło się dłużej. Jagód nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta.

Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami





19 komentarzy

  1. Ciasto upiekłam z mrożonymi jagodami, jest poprostu pyszne?? wilgotne i nie za słodkie, naprawdę polecam ten przepis?

    • cukiereczek

      Bardzo cieszę się, że smakowało ?

      • Czy zamiast jagód można dodać borówki?

        • cukiereczek

          Tak, pewnie 😉

      • Uff.. po 50 min pieczenia myślałam, że ciasto do wyrzucenia, ale po dodatkowych 15 min wyszło pyszne! 😋 Na pewno spróbuję zrobić je kiedyś z jagodami. Teraz miałam zaledwie 130 gr borówek w domu. 🤭

        • cukiereczek

          Nie no, wyszło Idealne ♥️ Smacznego!

    • Ja zrobiłam z borówką amerykańską prosto z krzaczka ?

      • cukiereczek

        Wygląda pysznie! ?

  2. Hej, czy jagody można zastąpić mrozonymi malinami?

    • cukiereczek

      Tak.

      • Dziękuję! Biorę się za pieczenie ❤

      • Może głupie pytanie ale czy można czymś zastąpić jogurt? Zależy mi na tym by nie używać żadnego innego nabiału prócz jajek.

        • cukiereczek

          Niestety, jogurt to główny składnik tego ciasta :/ A może spróbować z jogurtem bez laktozy?

      • O ile dłużej piec ciasto gdy dodam mrożone owoce?

        • cukiereczek

          Pewnie kilka – kilkanaście minut dłużej. Do suchego patyczka 😉

  3. Aga

    Moja babka jest cala czarna od jagód a Pani jasna….

    • cukiereczek

      Widocznie za mocno jagody były wymieszane z surowym ciastem…

    • Twój komentarz

      • cukiereczek

        Niestety, przy ciastach jogurtowych łatwo o zakalca ?

Pozostaw odpowiedź Twój nick*