Naleśniki pszenne pełnoziarniste

Naleśniki zna i lubi każdy 🙂 Są dobre na śniadanie, obiad i kolację; na wytrawnie i na słodko. Można z nich przygotowywać wytrawne zapiekanki, wyśmienite dania obiadowe oraz zapiekać na słodko. Na blogu znajdziecie już kilka podstawowych przepisów na ciasto naleśnikowe:

Naleśniki pełnoziarniste to zdrowsza wersja naleśników. Przygotowane są z mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850. Są elastyczne, nie rwą się podczas smażenia. Będą idealnie smakować ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Ich przygotowanie niczym nie różni się od zwykłych pszennych naleśników. Polecam je osobom dbającym o linię oraz tym, którzy zdrowo się odżywiają. Ostatnio smażymy tylko te. Nawet mój mały 2 letni synek Jaś zajada je z apetytem 🙂

Naleśniki pszenne pełnoziarniste

Naleśniki pszenne pełnoziarniste

SKŁADNIKI (8-10 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • szczypta soli,
  • 1 i ¼ szklanki mleka,
  • 1 i ¼ szklanki wody,
  • DODATKOWO:
  • Smalec lub olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na rozgrzanej patelni  smażymy cienkie naleśniki. Przed każdą wylaną porcją ciasta na patelnię wlewamy/wkładamy odrobinę tłuszczu.

Życzę smacznego!

Naleśniki pszenne pełnoziarniste

Naleśniki pszenne pełnoziarniste

Naleśniki pszenne pełnoziarniste

Naleśniki pszenne pełnoziarniste





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź