Ciasto jasny słonecznikowiec

Połączenie masy kajmakowej z chrupiącym słonecznikiem jest obłędne! To ciasto robiłam ostatnio dwa razy pod rząd, bo tak nam smakowało. Mój mąż jest wielkim fanem kajmaku i to ciasto skradło jego kubki smakowe.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z kajmakiem.

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po kolejną inspirację na świąteczny wypiek.

Ciasto jasny słonecznikowiec

Ciasto jasny słonecznikowiec

Ciasto za pierwszym razem nasączyłam kawą, a za drugim ponczem cytrynowym. I jeśli ciasta nie będą jadły dzieci to zachęcam Was do wykorzystania kawy jako ponczu - super pasuje do kremu kajmakowego. Ciasto jest dość łatwe i szybkie do przygotowania. Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Jedyną trudnością może być tylko uprażenie słonecznika. Trzeba go pilnować w piekarniku, aby się nie spalił. Mógłby mieć wtedy gorzki posmak. Jeśli mamy już biszkopt to złożenie ciasta idzie raz dwa...

Ciasto "wykończyłam" polewą z czekolady karmelowej, aby dopełnić karmelowego smaku. I powiem Wam, że to jest niebo w gębie! Nie można poprzestać na jednym kawałku 🙂 Zdaję sobie sprawę, że czekolada karmelowa może nie być dostępna we wszystkich sklepach więc na dole podałam przepis na polewę z czekolady mlecznej.

Ciasto wesoły słonecznik

Ciasto wesoły słonecznik

Pamiętajcie, że ciasta z kremem maślanym podajemy w temperaturze pokojowej. Co to znaczy? Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy. Układamy na talerzu i odstawiamy na 1-2 godziny na stole. Po tym czasie ciasto się ociepli, a krem zmięknie. Ciasto spokojnie postoi trochę na świątecznym stole. Gorąco polecam!

Więcej słodkich przepisów ze słonecznikiem

Ciasto jasny słonecznikowiec

Ciasto jasny słonecznikowiec

Poznaj nową wersję pysznego ciasta ze słonecznikiem i kremem kajmakowym. Wzbogaciłam ją o herbatniki i polewę z czekolady karmelowej.

Ciasto jasny słonecznikowiec

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
  • PONCZ:
  • 1 szklanka wody,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • SŁONECZNIK PRAŻONY:
  • 400g ziaren słonecznika,
  • 4 łyżki mleka,
  • 110g masła,
  • KREM KAJMAKOWY:
  • 400g masła,
  • 800g masy kajmakowej,
  • POLEWA:
  • 90g płynnej śmietany kremówki 30%,
  • 160g czekolady karmelowej
  • DODATKOWO:
  • około 250g herbatników maślanych

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy na pół.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.

Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci to jako poncz można wykorzystać mocną zaparzoną kawę (i wzbogaconą o dodatek mocnego alkoholu np. rumu, wódki, amaretto). Czasem stosuje właśnie taki poncz i super pasuje do kremu kajmakowego.

SŁONECZNIK PRAŻONY: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie prażonego słonecznika do ciasta

Przygotowanie prażonego słonecznika do ciasta

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy masło. Wstawiamy na mały ogień i całość zagotowujemy. Wówczas wsypujemy słonecznik  i smażymy często mieszając około 3-5 minut.

Prażony słonecznik przed i po upieczeniu

Prażony słonecznik przed i po upieczeniu

Gorący słonecznik od razu wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół. kilka razy mieszając w trakcie pieczenia. Słonecznik po tym czasie powinien nabrać ładnego, rumianego koloru. Słonecznik studzimy.

KREM KAJMAKOWY: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło przekładamy do misy miksera i ubijamy je na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Wówczas dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy na małych obrotach do dobrego połączenia składników. Dodajemy prażony słonecznik i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Krem jest gotowy.

* Najczęściej używam masy kajmakowej z Gostynia.

Przygotowanie kremu kajmakowego ze słonecznikiem

Przygotowanie kremu kajmakowego ze słonecznikiem

POLEWA KARMELOWA: Czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Gdy polewa przestygnie, tzn. zrobi się letnia to polewamy nią wierzch sernika.

Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Rozpuszczanie czekolady kamelowej w śmietance

Rozpuszczanie czekolady kamelowej w śmietance

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

* Do ciasta możesz przygotować również polewę z czekolady mlecznej. Też będzie fajnie tutaj pasowała. W tym celu rozpuść 150g czekolady mlecznej w 100g śmietanki 30%.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 ponczu. Rozsmarowujemy połowę kremu kajmakowego. Układamy kolejny blat biszkoptowy i nasączamy go 1/3 ponczu.

Ciasto jasny słonecznikowiec - przekładanie

Ciasto jasny słonecznikowiec - przekładanie

Wykładamy pozostały krem, wyrównujemy. Następnie układamy warstwę herbatników. Herbatniki nasączamy pozostałym ponczem. Na sam koniec wierzch ciasta polewamy przygotowaną polewą karmelową i dowolnie dekorujemy.

Ciasto jasny słonecznikowiec - przekładanie

Ciasto jasny słonecznikowiec - przekładanie

Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego!

Ciasto jasny słonecznikowiec

Ciasto jasny słonecznikowiec

Jeśli przygotujesz ciasto jasny słonecznikowiec to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź