To najlepszy przepis na chlebek bananowy! To co go wyróżnia spośród innych przepisów to użycie masła zamiast oleju. Jest mięciutki, puszysty i wilgotny. Jest pełen bananowego smaku, słodziutkich rodzynek i prażonych orzechów włoskich. Świetnie się przechowuje i smakuje dobrze przez kolejne dni. To jeden z naszych ulubionych sposobów na wykorzystanie przejrzałych bananów.
Częstujcie się pysznym wypiekiem amerykańskim w ramach "Weekendowej Cukierenki".
Chlebek bananowy przygotowujemy tak jak ciasto ucierane. Najpierw ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, oraz rozgniecione banany. Im bardziej dojrzałe banany tym słodszy smak ciasta otrzymamy. Na koniec dodajemy suche składniki czyli mąkę i sodę oraz orzechy i rodzynki. Z tego samego przepisu możemy przygotować także muffinki. Czas pieczenia będzie wówczas oczywiście krótszy.
Ten przepis jest na tyle uniwersalny, że chlebek możecie upiec bez żadnych dodatków tzn. można pominąć orzechy i rodzynki. Można zastąpić część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą, a cukier - miodem, aby otrzymać chlebek w zdrowszej wersji.
Na blogu znajdziecie już chlebek bananowy z dodatkiem cukinii - zobaczcie przepis TUTAJ.
SKŁADNIKI:
- 115g masła,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 2 jajka,
- 3 bardzo dojrzałe banany,
- 1 i ½ szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- ½ szklanki rodzynek,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę mieszamy z sodą i solą. Banany rozgniatamy widelcem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy rozgniecione banany oraz ekstrakt z wanilii; miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i rodzynki i całość mieszamy szpatułką.
Ciasto przekładamy do kekówki, wyrównujemy. Pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
Życzę smacznego!
Świetny przepis. Najlepszy chlebek bananowy jaki robilam
Dzięki za miły komentarz 🤗
Przepyszny chlebek bananowy . Piekłam już wielokrotnie, mój ulubiony choć ja bez użycia rodzynek i orzechów i też jest rewelacyjny i mega wilgotny🫶🫶
Cieszę się bardzo, że smakuje 💜