Carlota de limon (meksykańskie ciasto mleczno-limonkowe)

Carlota de limon – pod tą nazwą kryje się limonkowe ciasto bez pieczenia wywodzące się z Meksyku. Jest bardzo szybkie i proste do przygotowania, z małej ilości składników,  orzeźwiające, słodko-kwaśne. Można je przygotowywać przez okrągły rok. Świetnie orzeźwi latem, a zimą zaspokoi potrzebę na cytrusy. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne ciasto bez pieczenia.

Do przygotowania tego ciasta meksykańskiego potrzebujemy: sok wyciśnięty z limonek, mleko skondensowane słodzone, mleko zagęszczone niesłodzone oraz herbatniki. Herbatniki układamy na dnie formy, a pozostałe składniki miksujemy na gładki krem. Następnie ciastka przekładamy kremem i gotowe. Spokojnie można uwinać się w 25 minut i całe ciasto mamy gotowe. Reszta to już chłodzenie, bo herbatniki muszą odpowiednio zmięknąć.

A jak smakuje carlota de limon? Orzeźwiająco, słodko-kwaśno, w smaku troszkę przypomina sernik na zimno. Na pewno jest sycące i wystarczy kawałek, aby zaspokoić potrzebę słodkiego. Polecam Wam również spróbować innego ciasta meksykańskiego - tres leches.

SKŁADNIKI:

  • KREM LIMONKOWY:
  • 180g soku wyciśniętego z limonek
  • 500g mleka zagęszczonego niesłodzonego,
  • 670g mleka skondensowanego słodzonego,
  • DODATKOWO:
  • Około 450g herbatników,
  • Plastry limonki i maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.

W misce umieszczamy sok z limonek i oba rodzaje mleka. Miksujemy je razem mikserem na wolnych obrotach przez 2-3 minuty do połączenia składników. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Masa mimo wszystko będzie dość płynna, ale nie należy się tym przejmować.

W foremce układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozprowadzamy 1/3 masy mleczno-limonkowej. Układamy drugą warstwę herbatników i 1/3 kremu limonkowego. Następnie układamy trzecią warstwę herbatników i resztę masy mleczno-limonkowej. Ciasto odstawiamy na co najmniej 6h do lodówki.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasto można przygotować w dowolnej foremce. Ważne jest, aby było tyle samo przełożeń herbatnikami, co kremem. Ostatnią warstwą powinien być krem.

Carlota de limon

Carlota de limon





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź