Carlota de limon (meksykańskie ciasto mleczno-limonkowe)

Carlota de limon – pod tą nazwą kryje się limonkowe ciasto bez pieczenia wywodzące się z Meksyku. Jest bardzo szybkie i proste do przygotowania, z małej ilości składników,  orzeźwiające, słodko-kwaśne. Można je przygotowywać przez okrągły rok. Świetnie orzeźwi latem, a zimą zaspokoi potrzebę na cytrusy. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne ciasto bez pieczenia.

Do przygotowania tego ciasta meksykańskiego potrzebujemy: sok wyciśnięty z limonek, mleko skondensowane słodzone, mleko zagęszczone niesłodzone oraz herbatniki. Herbatniki układamy na dnie formy, a pozostałe składniki miksujemy na gładki krem. Następnie ciastka przekładamy kremem i gotowe. Spokojnie można uwinać się w 25 minut i całe ciasto mamy gotowe. Reszta to już chłodzenie, bo herbatniki muszą odpowiednio zmięknąć.

A jak smakuje carlota de limon? Orzeźwiająco, słodko-kwaśno, w smaku troszkę przypomina sernik na zimno. Na pewno jest sycące i wystarczy kawałek, aby zaspokoić potrzebę słodkiego. Polecam Wam również spróbować innego ciasta meksykańskiego - tres leches.

SKŁADNIKI:

  • KREM LIMONKOWY:
  • 180g soku wyciśniętego z limonek
  • 500g mleka zagęszczonego niesłodzonego,
  • 670g mleka skondensowanego słodzonego,
  • DODATKOWO:
  • Około 450g herbatników,
  • Plastry limonki i maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.

W misce umieszczamy sok z limonek i oba rodzaje mleka. Miksujemy je razem mikserem na wolnych obrotach przez 2-3 minuty do połączenia składników. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Masa mimo wszystko będzie dość płynna, ale nie należy się tym przejmować.

W foremce układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozprowadzamy 1/3 masy mleczno-limonkowej. Układamy drugą warstwę herbatników i 1/3 kremu limonkowego. Następnie układamy trzecią warstwę herbatników i resztę masy mleczno-limonkowej. Ciasto odstawiamy na co najmniej 6h do lodówki.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasto można przygotować w dowolnej foremce. Ważne jest, aby było tyle samo przełożeń herbatnikami, co kremem. Ostatnią warstwą powinien być krem.

Carlota de limon

Carlota de limon





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij