Biszkopt z musem truskawkowym

Biszkopt i truskawki to pyszne połączenie. Na blogu znajdziecie 5 propozycji na podanie biszkoptu z truskawkami:

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam bardzo proste do przygotowania ciacho. Jest to mięciutki biszkopt z delikatnym kremem śmietankowym i musem truskawkowym czyli idealna propozycja na lekki letni deser. Zarówno krem jak i mus truskawkowy przygotowujemy z dodatkiem galaretki. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. Po przygotowaniu kremu śmietankowego ciasto odkładamy do lodówki, aby stężało. Dopiero po tym czasie na wierzch wylewamy mus truskawkowy. Ciasto bardzo ładnie się kroi. Kropkę nad i stanowi dekoracja z bitej śmietany i truskawek.

SKŁADNIKI :

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 500g śmietany kremówki (30% lub 36%),
  • 1 galaretka cytrynowa lub truskawkowa,
  • 150ml wody,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • MUS TRUSKAWKOWY:
  • 500g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • PONCZ:
  • 1/6 szklanki wody,
  • 1 i ½ łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 400G śmietany kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • truskawki,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.

PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

KREM ŚMIETANKOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli użyjemy galaretki cytrynowej to krem będzie miał biały kolor. Jeśli zaś użyjemy galaretki truskawkowej to kolor kremu będzie delikatnie różowy.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy do połączenia.

MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki miksujemy blenderem na mus z dodatkiem cukru. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną galaretkę mieszamy z musem truskawkowym. Gdy mus truskawkowy zacznie tężeć to wykładamy go na wierzch kemu śmietankowego.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem śmietankowy, wyrównujemy jego powierzchnię. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem śmietankowy stężał. Wówczas na wierzch kremu wykładamy mus truskawkowy, wyrównujemy.

Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

DEKORACJA: Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Ciasto kroimy na kostki. Każdą kostkę dekorujemy kremem za pomocą szprycy. Użyłam szprycy z końcówką gwiazdki. Na śmietanę wykładamy truskawkę.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Ciasto przechowujemy w lodówce.

Biszkopt z musem truskawkowym

Biszkopt z musem truskawkowym

Inspiracja





2 komentarzy

  1. Ciasto bardzo dobre, łatwe do zrobienia nawet dla takiego laika jak ja 😉

    • cukiereczek

      Jakie piękne wyszło 😍

Zostaw odpowiedź