Co powiesz na połączenie chrupiącego, maślanego kruchego spodu z kremem pistacjowym i soczystymi truskawkami? Brzmi dobrze i smakuje dobrze 😉 Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste i szybkie. Jeśli macie robot kuchenny to zrobi za Was praktycznie całą pracę. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki"po nowy pyszny przepis.
Dzisiejsze ciasto kroi się w zgrabne kwadraciki. Jest ono przygotowane na wzór słynnej tarty frangapine czyli tarty z nadzieniem migdałowym. Tutaj zamieniamy migdały na pistacje. A pistacje pysznie smakują w połączeniu z truskawkami.
Ciasto najlepsze jest w dniu przygotowania. Można zajadać się nim na ciepło np. w towarzystwie lodów. Niezjedzone ciasto przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniczku.
Więcej przepisów na wypieki pistacjowe
- Ciasteczka owsiane z pistacjami i białą czekoladą
- Ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym
- Tartaletki pistacjowe z malinami
- Kruche ciasteczka pistacjowe
Chrupiący, kruchy, maślany spód z nadzieniem pistacjowym i soczystymi owocami.
Batony pistacjowe z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
- KRUCHY SPÓD:
- 125g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 50g cukru pudru,
- 115g zimnego masła,
- NADZIENIE PISTACJOWE:
- 110g zmielonych pistacji bez soli,
- 15g mąki pszennej,
- 60g cukru,
- 70g miękkiego masła,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli,
- DODATKOWO:
- 75g rabarbaru,
- 300g obranych truskawek,
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Truskawki i rabarbar pokrój na mniejsze kawałki.
*Zamiast truskawek i rabarbaru można użyć takiej samej ilości moreli.
KRUCHY SPÓD: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, góra-dół. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść do momentu uzyskania kruszonki. Jeśli nie masz robota to wszystkie składniki posiekaj nożem na stolnicy.
Kruszonkę umieść w blaszce 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i lekko dociśnij. Piecz około 15 minut. Wyjmij i zostaw do przestudzenia.
NADZIENIE PISTACJOWE: W misce umieść wszystkie składniki i zmiksuj do połączenia.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na podpieczony spód wyłóż nadzienie pistacjowe. Wyrównaj. Ułóż truskawki i rabarbar. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Patyczek włożony w nadzienie pistacjowe powinien być suchy.
Po wystudzeniu ciasto pokrój na porcje i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!