Batony pistacjowe z truskawkami i rabarbarem

Co powiesz na połączenie chrupiącego, maślanego kruchego spodu z kremem pistacjowym i soczystymi truskawkami? Brzmi dobrze i smakuje dobrze 😉 Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste i szybkie. Jeśli macie robot kuchenny to zrobi za Was praktycznie całą pracę. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki"po nowy pyszny przepis.

Dzisiejsze ciasto kroi się w zgrabne kwadraciki. Jest ono przygotowane na wzór słynnej tarty frangapine czyli tarty z nadzieniem migdałowym. Tutaj zamieniamy migdały na pistacje. A pistacje pysznie smakują w połączeniu z truskawkami.

Ciasto najlepsze jest w dniu przygotowania. Można zajadać się nim na ciepło np. w towarzystwie lodów. Niezjedzone ciasto przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniczku.

Ciasto pistacjowe z truskawkami

Ciasto pistacjowe z truskawkami

Więcej przepisów na wypieki pistacjowe

Ciasto pistacjowe z truskawkami

Ciasto pistacjowe z truskawkami

Batony pistacjowe z truskawkami i rabarbarem

Batony pistacjowe z truskawkami i rabarbarem

Chrupiący, kruchy, maślany spód z nadzieniem pistacjowym i soczystymi owocami.

Batony pistacjowe z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

  • KRUCHY SPÓD:
  • 125g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 50g cukru pudru,
  • 115g zimnego masła,
  • NADZIENIE PISTACJOWE:
  • 110g zmielonych pistacji bez soli,
  • 15g mąki pszennej,
  • 60g cukru,
  • 70g miękkiego masła,
  • 1 duże jajko,
  • szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • 75g rabarbaru,
  • 300g obranych truskawek,
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Truskawki i rabarbar pokrój na mniejsze kawałki.

*Zamiast truskawek i rabarbaru można użyć takiej samej ilości moreli.

KRUCHY SPÓD: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, góra-dół. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść do momentu uzyskania kruszonki. Jeśli nie masz robota to wszystkie składniki posiekaj nożem na stolnicy.

Kruszonka na ciasto

Kruszonka na ciasto

Kruszonkę umieść w blaszce 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i lekko dociśnij. Piecz około 15 minut. Wyjmij i zostaw do przestudzenia.

NADZIENIE PISTACJOWE: W misce umieść wszystkie składniki i zmiksuj do połączenia.

Przygotowanie nadzienie pistacjowego

Przygotowanie nadzienie pistacjowego

ZŁOŻENIE CIASTA: Na podpieczony spód wyłóż nadzienie pistacjowe. Wyrównaj. Ułóż truskawki i rabarbar. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Patyczek włożony w nadzienie pistacjowe powinien być suchy.

Ciasto pistacjowe z truskawkami - przygotowanie

Ciasto pistacjowe z truskawkami - przygotowanie

Po wystudzeniu ciasto pokrój na porcje i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto pistacjowe z truskawkami

Ciasto pistacjowe z truskawkami

Inspiracja

Jeśli przygotujesz batony pistacjowe z truskawkami i rabarbarem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź