Zapraszam na pyszne słodkości w ramach "Weekendowej Cukierenki". Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chrupiące i słodziutkie ciastka przygotowane praktycznie z samych ziaren. Robi się je ekspresowo. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionych orzechów i ziaren, a zamiast rodzynek np. żurawiny.
Wszystkie składniki na ciastka umieszczamy w misce i tylko mieszamy. Następnie łyżką nakładamy kopczyki i je rozpłaszczamy. Kilka minut pieczenia i gotowe!

Zdrowe ciasteczka z ziaren
Więcej przepisów na zdrowsze słodkości:
- Kruche orkiszowe ciastka z bakaliami
- Ciasto bananowo-marchewkowe
- Orzechowe ciastka owsiane bez pieczenia
- Batoniki z kaszy jaglanej z masłem orzechowym

Zdrowe ciasteczka z ziaren
Te ciasteczka to prawdziwa bakaliowa uczta dla podniebienia. Są chrupiące, słodkie i przepyszne. A przy tym proste do przygotowania.
Zdrowe ciasteczka z ziaren
Składniki(25 sztuk):
- 50g pestek słonecznika,
- 50g pestek dyni,
- 50g połamanych płatków migdałowych,
- 30g płatków owsianych,
- 20g sezamu,
- 30g rodzynek,
- 1 średnie jajko,
- 35-50g cukru trzcinowego,
- 1 łyżka miodu (20g)

Zdrowe ciasteczka z ziaren - składniki
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko. Dodajemy cukier i miód. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do dobrego połączenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy ciasteczka i lekko je rozpłaszczamy. Moje jedno ciastko ważyło około 13g. Ciastka pieczemy około 10-12 minut.Pilnujemy, żeby ciastka za mocno się nie zarumieniły, bo wówczas mogą być gorzkie.

Zdrowe ciasteczka z ziaren - przed i po upieczeniu
Ciastka zdejmujemy z blachy dopiero, gdy całkowicie wystygną.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 tygodni.

Zdrowe ciasteczka z ziaren

Zdrowe ciasteczka z ziaren