Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na słodkości idealne na walentynki. Są to pyszne trufle inspirowane słynnym amerykańskim ciastem RED VELVET CAKE. Najpierw pieczemy ciasto. Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy miksera. Wszystkie składniki mieszamy widelcem. Gdy ciasto wystygnie kruszymy je do miski i mieszamy z serkiem. Możemy użyć serka kremowego, zmielonego twarogu lub mascarpone. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki chłodzimy, aby ładnie utrzymywały swój kształt przy polewaniu białą czekoladą. Białą czekoladę roztapiamy, maczamy w niej kuleczki i gotowe. Gdy czekolada zastygnie możemy cieszyć się aksamitnym i delikatnym smakiem tych trufli. Smakują rewelacyjnie, a i pięknie się prezentują. Najbardziej smakowały mojemu narzeczonemu 🙂
SKŁADNIKI (25-30 sztuk):
- CIASTO RED VELVET:
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej,
- ½ łyżki kakao,
- ½ łyżeczki soli,
- 2/3 szklanki cukru,
- ½ łyżki octu winnego,
- ½ łyżeczki sody,
- 1 duże jajko,
- 2/3 szklanki oleju,
- ½ szklanki maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka),
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- Szczypta czerwonego barwnika,
- DODATKOWO:
- 200-250g serka kremowego lub serka mascarpone,
- 300-400g białej czekolady,
- Cukrowe ozdoby do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO RED VELVET: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24cm. Smarujemy ją cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do jednej miski przesiewamy mąką, kakao, sól. Dodajemy cukier i mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy olej, maślankę i szczyptę barwnika – mieszamy widelcem do połączenia (nie dłużej).
Składniki suche wsypujemy do składników mokrych. Mieszamy je razem widelcem do połączenia. Ciasto mieszamy tylko w jednym kierunku. Do szklanki wlewamy ocet, dodajemy sodę i mieszamy – wytworzy się piana. Dodajemy ją do ciasta, szybko mieszamy. Przekładamy ciasto do formy. Wyrównujemy jego wierzch. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
PRZYGOTOWANIE TRUFLI: Po wystudzeniu ciasto kruszymy do miski i rozdrabniamy je.
Do pokruszonego ciasta dodajemy serek. Mieszamy aż do połączenia z ciastem. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki chłodzimy przez 3-4 godziny w lodówce lub wkładamy je do zamrażarki na 30 minut.
Białą czekoladę rozpuszczamy na parze tzn. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce. Miskę ustawiamy nad gotującą się wodą tak, aby nie dotykała lustra wody. Czekamy chwilkę aż czekolada się rozpuści. Schłodzone kuleczki zanurzamy w białej czekoladzie, wyjmujemy je (np. widelcem lub patyczkiem do szaszłyków) i układamy na tacce. Gdy czekolada zacznie znów zastygać to dekorujemy trufle cukrowymi ozdobami.Gotowe trufle przekładamy do lodówki, aby czekolada całkowicie zastygła.
Przechowujemy je do 4 dni w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Czekolada biała dużo szybciej zastyga niż mleczna czy gorzka. Najlepiej rozpuszczać ją partiami lub po rozpuszczeniu trzymać ją w cieple, aby tak szybka nie zastygła.
Może spodobają Ci się także:
ZAKOCHANE BABECZKI
DROŻDŻOWE SERCA Z KONFITURĄ MALINOWĄ
RÓŻANE CIASTECZKA Z MALINOWYM LUKREM
Moje trufle w wersji BLACK ? wyglądają równie kusząco!
Jakie piękne 😀