Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Co prawda już po święcie zakochanych, ale ja nadal pozostaje w klimacie walentynkowym i dziś chcę Was poczęstować przepysznymi ciasteczkami, do których przygotowania użyłam cukru różanego zrobionego latem. Wykończenie ciasteczek to pyszna malinowa warstwa lukru, naprawdę smakuje pysznie, i cukrowe serduszka. Ciasteczka są szybkie do przygotowania, a jakie pyszne, polecam 🙂
Składniki:
- 150g zimnego masła,
- 75g cukru z płatków róży,
- 225 g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- kilka kropel aromaty waniliowego,
- Lukier 1:
- 1 łyżka mleka,
- 1,5 łyżki soku malinowego,
- 10 łyżek cukru pudru,
- Lukier 2:
- 1 łyżka mleka,
- 6 łyżek cukru pudru,
- Lukier 3:
- 1 łyżka soku malinowego,
- 4 łyżki cukru pudru,
- cukrowe serduszka,
- cukrowe perełki
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem różanym i proszkiem do pieczenia i wysypujemy ją na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko, aromat, chwilkę siekamy i zagniatamy już rękoma ciasto, tworzymy kulę, zawijamy ją w folię i zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę,
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy foremką kształt serca. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem, można również udekorować cukrowymi ozdobami. Ciastko odstawiamy, żeby lukier stężał. Tradycyjny biały lukier otrzymamy przez ucieranie cukru pudru z mlekiem. Cukier puder dodajemy stopniowo (np. po 1 łyżce). Można dodać kilka kropel dowolnego aromatu. Lukier czerwony otrzymamy ucierając sok malinowy z cukrem pudrem. Lukier różowy uzyskamy ucierając mleko zmieszane z sokiem malinowym z cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂
Pyszne, kruchutkie i urocze. Lukier położyłam na ciasteczkach przed pieczeniem i razem upiekłam.
Nie piekłam nigdy ciasteczek od razu z lukrem, muszę spróbować tak zrobić 🙂
Twój komentarz
śliczne 🙂