Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. A te rogale są zachwycające. Mają mleczno-maślany smak. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najtrudniejszym krokiem jest ich zrolowanie, ale już po pierwszym rogaliku dojdziecie do wprawy. Ciasto jest elastyczne, bardzo dobrze się z nim pracuje. Im więcej razy je zwiniemy tym rogale będą bardziej puszyste. Rogale pasują przede wszystkim do słodkich dodatków np. dżemu. Ale mają neutralny smak więc możemy podać je także na wytrawnie.
SKŁADNIKI (9 sztuk):
- 500g mąki pszennej,
- 25g świeżych drożdży,
- 2/3 szklanki ciepłego mleka (170ml),
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
- 3 płaskie łyżki cukru,
- 65g masła,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki soli,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- Mak,
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
Mąkę łączymy z solą. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy jajko z pozostałym cukrem. Dodajemy rozczyn i jogurt naturalny, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Ciasto dzielimy na 9 równych części (po około 95g). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na owalny, podłużny placek o jednym boku dużo większym niż drugi. Jeden koniec placka delikatnie zawinąć do środka. Następnie prawą dłonią rolujemy ciasto, a lewą trzymamy ciasto i je pociągamy, aby jeszcze bardziej się rozciągnęło. Im bardziej zrolujemy ciasto tym nasz rogalik będzie bardziej puszysty. Gdy cały kawałek ciasta mamy zrolowany to formujemy rogalika. Tak postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. TUTAJ możecie zobaczyć dokładniej jak zwijać rogale.
Gotowe rogale układamy na dwóch – trzech blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch rogalików tuż przed pieczeniem. Następnie wierzch rogalików posypujemy makiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rogale pieczemy w dwóch – trzech turach około 15-20 minut, do zarumienienia.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Można użyć 7g suszonych drożdży. Wówczas nie ma potrzeby już robienia rozczynu.
2) Jeśli nie masz wprawy w rolowaniu rogali to możesz ciasto cienko rozwałkować na okrąg, podzielić go na 9 trójkątów i zwinąć rogale tak jak się zwija rogaliki.
Inspiracja: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Przepyszne rogaliki Kasiu.
Monika cieszę się, że smakowały 🙂
Przepychota ?
Dziękuję ?
Takie piękne wyszły 🙂
Cóż za piękności 😉
[…] Źródłoz moimi modyfikacjami […]
Wyszły piękne 😉
A co to znaczy w dwóch trzech turach? Bo upieklabym na niedzielne śniadanko ?
Aniu tzn. że na najpierw pieczemy np. 4 rogale, a gdy się upieką to kolejne 5. Nie pieczemy wszystkich razem, bo są za duże ?
Przepyszne ROGALE ja nawet zrobiłam bułeczki z tego samego CIASTA rewelacja :*
Aneta jakie piękne 😀 Cieszę się, że smakują 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź, tak sądzilam, zrobilam dzisiaj – też rogale i bułki ,- wyszły extra choć bez maku bo moje żarłoczki lubią “puste”. Dzięki za przepis i pozdrawiam Cię serdecznie. I fajnie że jest filmik jak te rogale zawijać. ?. Bardzo pomocne.
Aniu bardzo się cieszę, że rogale Wam smakowały ?
Pozdrawiam ciepło,
Kasia
Smak nieziemski! Zrobiłam z sezamem ?
Karolina jakie piękne ?
To już kolejny świetny przepis z Pani bloga. Rogaliki wyszły przepyszne, rozeszły się błyskawicznie, w ostatniej chwili zdążyłam zrobić zdjęcie ? Z pewnością wkrótce znów zagoszczą na moim stole.
Pani Tereso, wyszły perfekcyjne! 🙂 Dziękuję za rekomendacje.
Muszę się pochwalić, bo wyszły jak z obrazka ?? A w smaku najlepsze jakie dotąd jadłam, mięciutkie mmmmm przepyszne ? te rogale trzeba spróbować, polecam gorąco ? Bo ten przepis zostaje ze mną na zawsze ???
Naprawdę jak z obrazka, piękne <3 Dziękuję za miły komentarz 😉
Rogaliki przepyszne 🙂 filmik pomógł w zawijaniu, ale jeszcze wiele rogalików muszę zrobić, aby wychodziły pięknie;) oto moje niekształtki 🙂
Najważniejszy jest smak – cieszę się, że smakują 🙂
Pyszne rogale nie tylko na śniadanie ? a przepis prosty warty zapisania. Ze mną na pewno zostanie.
Bardzo mi miło ?
Rogale przepyszne. Robie dzis juz 4 raz i za kazdym razem smak nieziemski-mniammm.
A tak ogolnie to dzieki za blog bo wszystkie przepisy super prosto napisane i wszystko puki co pieknie wychodzi :*
Mam tylko pytanie-czy ciasto moge zrobic dzien wczesniej? I np rogale? I rano wstac i od razu do piekarnika?
Myślę, że ciasto można zagnieść wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Natomiast samo formowanie rogali zrobiłabym już rano ?
Bardzo dziękuję za miłe słowa ? Polecam się ?
Zrobilam tak
Ciasto wieczorem. Wsralam ok 6 i tylko miske z ciastem na kaloryfer
Ok 7 wyrobilam rogale i ok 8 do pieca. Wyszly extra jak zawsze :*
Bardzo mi miło 🙂 Ciepłe rogale na śniadanie jak znalazł/
Bardzo smaczne!
Cieszę się ?
Cuuuudowne rogaliki???do , których bardzo często wracam i za każdym razem smakują wyśmienicie ❤️❤️❤️ Polecam serdecznie ?Dziękuję Kasiu za wspaniałe przepisy❤️
Dziękuję za miłe słowa ❤️ Polecam się na przyszłość ?