Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na przepyszną karnawałową przekąskę czyli chrust lany. Jego smak przypomina troszkę pączka, a troszkę zwykłe faworki, jest czymś pomiędzy. Jego przygotowanie nie trwa długo, a smakuje naprawdę wybornie. Dużo radości daje smażenie takiego chrustu. Uwielbiam "malować" ciastem po oleju tworząc wzory, a każdy z nich wychodzi inny 🙂
W zdjęciu brała udział moja siostra Justyna. Polecam gorąco te chruściki na karnawał i nie tylko...
W zdjęciu brała udział moja siostra Justyna. Polecam gorąco te chruściki na karnawał i nie tylko...
SKŁADNIKI:
- 3 jajka (osobno białka i żółtka),
- 1 cukier waniliowy,
- 200g mąki,
- 150ml mleka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka wódki,
- olej do smażenia,
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy stopniowo mleko, wódkę i mąkę i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę przekładamy do ciasta i mieszamy. Można wymieszać na małych obrotach miksera bądź łyżką. W rondelku rozgrzewamy olej.
Ciasto przekładamy np. do butelki z małym otworem. Ja posłużyłam się szprycą z końcówką do nabijania pączków. Ciasto lejemy na rozgrzany olej tworząc wzory. Smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Wódkę można zastąpić octem.
Wódkę można także pominąć, ale dzięki niej ciasto wchłania mniej tłuszczu.
ale cudne 🙂
Idę je smażyć 😉 Już nie mogę się doczekać jak je zjem 🙂 mniam 🙂
koniecznie podziel się opinią po spróbowaniu 🙂 smacznego 😉
Wyszły znakomite, palce lizać 🙂 szkoda, że usmażyłam tylko jedną porcję :/
Czy mogę do nalewania użyć butelki po keczapie czy raczej z cienka będzie?
Myślę, że butelka po ketchupie będzie dobra 🙂
Szybkie, latwe i naprawde pyszne!!! Polecam!!!
Nati, dzięki za komentarz 😉 cieszę się, że smakowały 🙂
Właśnie zrobiłam, wyszły wspaniałe . Dziękuję za przepis i na pewno zagoszczą u nas na stałe.
Ich bardzo miło mi to słyszeć 🙂 Ciepło pozdrawiam i zapraszam do smakowania pozostałych przepisów 😉
Ile oleju potrzeba na usmazenie z porcji i w garnku czy na głębszej patelni?
Ja swoje smażyłam w małym garnku, ale można też w głębszej patelni. Nie potrzeba aż tyle oleju co np. do pączków, bo chrust lany pływa praktycznie po wierzchu. Myślę, że na wysokość 2-3 cm można wlać olej.
Zdjęcie nadesłała Pani Irena A.-C. 🙂
Zdjęcie nadesłała Pani Renata Ż.
“a również robiłam lany chrust wyszedł pyszny i bardzo szybko znikł :)”
Zdjęcie przesłała Pani Magdalena Sz.
“rewelacyjnie smakowały
szybko się robi ale i szybko znikają z talerza :)”
Zdjęcie nadesłała Pani Ania W. 🙂
“przygotowałam chrust lany według Twojego przepisu:)”
Idealne, proste w wykonaniu i mega smaczne:))
Pani Kasiu, jakie śliczne chruściki 🙂 super, że smakowały 🙂
Ekspresowe i pyszne!
Bardzo mi miło 🙂
Ciasto lałam z butelki
Pięknie wyglądają 🙂
Pięknie wyszły 🙂
Czy mleko krowie można zastąpić roślinnym? 🙂
Kozka myślę, że powinno się udać z innym mlekiem np. migdałowym czy owsianym 🙂
Super. Bardzo szybki przepis ?
Paulina jakie piękne ?
Mozna zrobic dzien wczesniej? czy najlepsze sa swieze? 🙂 pozdrawiam
Klaudia oczywiście najlepsze są świeże, ale następnego dnia też dobrze smakują 😉
Kto widzi tu łabędzia? 🙂 PYSZNY CHRUŚCIK! Polecam 🙂
Piękne <3 🙂