Te ciastka z pewnością zna większość z Was. Mówiliśmy na nie całuski, a czasem prosiliśmy mamę o uśmiechnięte ciasteczka. Są ekspresowe w przygotowaniu, tylko z 3-4 składników. Mama kilkadziesiąt lat temu robiła je ze zmielonego, tłustego twarogu. A ja wiem, że można kupić dobrej jakości zmielony twaróg w wiaderku. I właśnie takiego użyłam do moich ciasteczka.
Aby zrobić ciasteczka serowe z jabłkami najpierw przygotuj kruche ciasto tzn. zagnieć wszystkie składniki. Ciasto owiń folią i schłodź w lodówce przez godzinę. W tym czasie przygotuj sobie jabłka. Obierz je i pokrój na kawałki. Zamiast jabłek świetnie sprawdzą się także brzoskwinie, nektarynki, morele. Schłodzone ciasto szybko rozwałkuj, wytnij koła, ułóż jabłka i sklej brzegi. Upiecz na rumiano i zajadaj. A TUTAJ znajdziesz przepis na te ciasteczka, ale w zdrowszej wersji.
Więcej przepisów na serowe słodkości
- Ciasteczka serowe
- Szybkie rogaliki serowe
- Serniczki gotowane z truskawkami
- Koperty francuskie serowo-budyniowe

Serowe ciastka z jabłkami
Pyszne ciasteczka, które na pewno piekła Twoja babcia.
Serowe ciastka z jabłkami
Składniki:
- 150g zimnego masła,
- 200g sera z wiaderka,
- 200g mąki pszennej,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 3 jabłka
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier wanilinowy. Dodajemy zimne masło i siekamy razem nożem przez kilka minut aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy ser z wiaderka i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto będzie klejące. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 h do schłodzenia.
* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.
W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne. Mniejsze jabłka kroimy na ósemki, a większe na 12 części.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy cząstkę jabłka i składamy na pół. Dobrze zlepiamy brzegi ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano około 25-27 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Po wystudzeniu oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego!
Z tych proporcji uzyskamy około 30 ciastek.

Serowe ciastka z jabłkami