Rogaliki z ziemniakami

Czy kiedykolwiek przygotowywaliście wypieki z ziemniakami? Nie mam na myśli zapiekanek ziemniaczanych z warzywami i mięsem, ale słodkie wypieki. Bardzo popularne są pączki czy sernik z ziemniakami. Ja piekłam m.in. świąteczne pierniczki z ziemniakami. Ale czy znacie bułeczki lub rogaliki ziemniaczane z kruszonką? Jeśli nie to zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na pyszne drożdżowe rogale.

Wypieki z dodatkiem ziemniaków mają te przewagę nad innymi drożdżowymi, że dłużej zachowują świeżość, są bardziej wilgotne. Te rogale są dodatkowo niezwykle puszyste. Trzeba im poświęcić chwilkę czasu, bo wypieki drożdżowe wymagają podwójnego wyrastania, ale zapewniam, że warto. Jako nadzienie wybrałam marmoladę, ale tutaj jest dowolność. Możecie dać nutellę, nadzienie makowe czy owocowe. Nie mogę się doczekać aż latem przygotuję je z jagodami.

Rogaliki z ziemniakami

Rogaliki z ziemniakami

Składniki (12 sztuk):

  • CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 160g mleka (2/3 szklanki),
  • 20g drożdży,
  • 50g cukru (1/4 szklanki),
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 150g ziemniaków, ugotowanych i rozgniecionych na puree,
  • 120g miękkiego masła (podzielone na 100g+20g),
  • KRUSZONKA:
  • 50g mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżki cukru,
  • 30g masła w temperaturze pokojowej,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • marmolada,
  • ewentualnie lukier do polania rogalików

Przygotowanie:

Ziemniaki najlepiej ugotować dnia poprzedniego lub wykorzystać pozostałe z obiadu. Trzeba je dobrze rozgnieść lub przecisnąć przez praskę.

Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe (ale nie gorące!). Wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Przygotowany rozczyn odstawiamy na około 15 minut, aby podrósł.

Jajko ubijamy mikserem z pozostałym cukrem. Dodajemy podrośnięty rozczyn i ziemniaki, mieszamy. Stopniowo dodajmy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy miękkie masło (100g) i wyrabiamy mikserem z hakiem przez około 10 minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i odkładamy do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami tworząc kruszonkę. Jajko i 1 łyżkę mleka umieszczamy w miseczce i roztrzepujemy widelcem.

Rogaliki z ziemniakami

Rogaliki z ziemniakami

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy 30cm. Jedno z kół smarujemy równomiernie pozostałym masłem (20g). Przykrywamy drugim kołem i dokładnie zlepiamy miejsca łączeń. Następnie powstałe koło rozwałkowujemy na większe, o średnicy około 40cm. Kolejno tniemy je na 12 równych kawałków (takich jakby 12 trójkątów) - tak jak dzielimy pizze. Na podstawie każdego trójkąta wykładamy 1 łyżeczkę marmolady. Zwijamy rogaliki, zaczynając od szerokiej strony czyli podstawy trójkąta, zamykając nadzienie w środku. Zwinięte rogale układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Rogaliki smarujemy pędzelkiem jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy około 20-22 minuty. Życzę smacznego!

Rogaliki z ziemniakami

Rogaliki z ziemniakami

Rogaliki z ziemniakami

Rogaliki z ziemniakami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź