Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Bardzo często wspólnie z mamą, siostrą robiłyśmy rogaliki drożdżowe, ale odkąd poznałam przepis na rogaliki krucho-drożdżowe - zostały one numerem jeden w naszym domu 🙂
Ciasto robi się bardzo szybko. Zamiast marmolady można użyć również dżemu lub konfitury.
Największa zabawa to zwijanie - nie musicie się obawiać o to, że nie uda się Wam zrobić takich kształtnych rogalików. Zapewniam Was, że po kilku zwinięciach nabierzecie wprawy i na pewno wyjdą Wam piękne.
Rogaliki znikają z talerzyka bardzo szybko, pasują do spotkań przy kawie. Ja zabieram je często na uczelnię, sprawdzą się jako słodka przekąska w szkole lub pracy 🙂
Składniki (24 sztuki):
  • 125g masła,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 1/8 szklanki mleka (30ml),
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • marmolada
Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

Mleko podgrzewamy i dodajemy drożdże, które kruszymy w palcach. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży, a następnie rozpuszczamy cukier. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli wbijamy jajko. Masło podgrzewamy na wolnym ogniu tak, żeby była miękkie, ale nie płynne. Wszystkie składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 2 części. Z jednej części ciasta wałkujemy koło, które dzielimy np. nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę marmolady.

Następnie delikatnie zwijamy i naginamy rogi. Rogaliki układamy na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Życzę smacznego 😉





2 komentarzy

  1. Ile sztuk wychodzi z jednej porcji?:)

    • cukiereczek

      24 małe rogaliki ?

Zostaw odpowiedź