Bardzo często wspólnie z mamą, siostrą robiłyśmy rogaliki drożdżowe, ale odkąd poznałam przepis na rogaliki krucho-drożdżowe - zostały one numerem jeden w naszym domu 🙂
Ciasto robi się bardzo szybko. Zamiast marmolady można użyć również dżemu lub konfitury.
Największa zabawa to zwijanie - nie musicie się obawiać o to, że nie uda się Wam zrobić takich kształtnych rogalików. Zapewniam Was, że po kilku zwinięciach nabierzecie wprawy i na pewno wyjdą Wam piękne.
Rogaliki znikają z talerzyka bardzo szybko, pasują do spotkań przy kawie. Ja zabieram je często na uczelnię, sprawdzą się jako słodka przekąska w szkole lub pracy 🙂
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny,
- 2,5 dag drożdży,
- 1/8 szklanki mleka,
- 4 łyżeczki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- marmolada
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i dodajemy drożdże, które kruszymy w palcach. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży, a następnie rozpuszczamy cukier. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli w bijamy jajko. Margarynę podgrzewamy na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę podsypując mąką. Z gotowego ciasta wałkujemy koło, które dzielimy np. nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę marmolady.
Następnie delikatnie zwijamy i naginamy rogi. Rogaliki układamy na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Życzę smacznego 😉
Ile sztuk wychodzi z jednej porcji?:)
24 małe rogaliki ?