- 125g masła,
- 25g świeżych drożdży,
- 1/8 szklanki mleka (30ml),
- 4 łyżeczki cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- marmolada
Szklanka o pojemności 250ml.
Mleko podgrzewamy i dodajemy drożdże, które kruszymy w palcach. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży, a następnie rozpuszczamy cukier. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli wbijamy jajko. Masło podgrzewamy na wolnym ogniu tak, żeby była miękkie, ale nie płynne. Wszystkie składniki dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 2 części. Z jednej części ciasta wałkujemy koło, które dzielimy np. nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę marmolady.
Następnie delikatnie zwijamy i naginamy rogi. Rogaliki układamy na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Życzę smacznego 😉
Ile sztuk wychodzi z jednej porcji?:)
24 małe rogaliki ?