Rogaliki dyniowe z nutellą

Na blogu znajdziecie m.in rogaliki marchewkowe. Czas więc na rogaliki dyniowe. Rogaliki z dodatkiem dyniowego puree mają piękny słoneczny kolor, są niezwykle mięciutkie i puchate.  Będą idealne na śniadanie, a także deser. Jako nadzienie wykorzystałam nutellę, która świetnie się tutaj sprawdziła.

SKŁADNIKI (24 sztuki):

  • CIASTO:
  • 450g mąki,
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant,
  • 2 czubate łyżki puree z dyni,
  • ½ łyżeczki soli,,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 70g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • DODATKOWO:
  • Nutella,
  • 1 jajko+1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło. Podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści. W misce ucieramy żółtka, cukier, aromat waniliowy i dyniowe puree. Dodajemy letnie mleko, mieszamy. Następnie wsypujemy drożdże i stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na koło grubości 5mm. Koło dzielimy na 8 „trójkątów”. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję nutelli. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zarumienia.

Smacznego 🙂

Rogaliki dyniowe z nutellą

Rogaliki dyniowe z nutellą





2 komentarzy

  1. Puszyste rozpływające się w ustach 🙂 przepyszne !! Przepis zapisany ❤️

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ?❤️

Pozostaw odpowiedź cukiereczek