Rogaliki drożdżowe na maślance z serem

Zapraszam po drugi przepis w cyklu "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Wczoraj prezentowałam Wam rogaliki trzyskładnikowe - szybkie i proste do przygotowania. A dziś zachęcam Was do przygotowania rogalików bardziej wymagających, ale za to jakich pysznych 🙂

Do przygotowania rogalików użyłam suszonych drożdży więc robi się je szybciej niż tradycyjne rogaliki drożdżowe. Ciasto jest mięciutkie – bardzo dobrze się z nim pracuje. Ciasto ma raczej neutralny smak więc to nadzienie gra tutaj pierwsze skrzypce. Jeśli lubicie pierogi czy drożdżówki z serem to na pewno zasmakują Wam te rogaliki. Polecam je na deser lub śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek.

Sprawdźcie też moje inne przepisy na rogaliki - uwielbiam je robić 🙂

Rogaliki drożdżowe na maślance z serem

Rogaliki drożdżowe na maślance z serem

SKŁADNIKI(24 szt.):

  • CIASTO:
  • 600g mąki,
  • 1 opakowanie drożdży suchych instant (7g),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 200ml maślanki,
  • 150ml ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • NADZIENIE:
  • 400g twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 5 łyżek cukru,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko+1 łyżka mleka,
  • Cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy ją z drożdżami, cukrem i solą. Maślankę mieszamy z jajkiem i wodą. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, aby otrzymać gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę – aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 3 równe części. Każdą z części rozwałkujemy na koło grubości 5mm. Koło dzielimy na 8 części – powstanie 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nakładamy porcję serowego nadzienia. Rogaliki zwijamy ciasno od podstawy w kierunku wierzchołka trójkąta.

Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w znacznych odstępach od siebie. Odstawiamy je na około 20 minut, aby ponownie podrosły. Przykrywamy je ściereczką.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim podrośnięte rogaliki. Rogaliki pieczemy około9 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy je cukrem pudrem.

NADZIENIE: Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Twaróg rozgniatamy widelcem. Mieszamy go dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.

Życzę smacznego  🙂

Rogaliki drożdżowe na maślance z serem

Rogaliki drożdżowe na maślance z serem





12 komentarzy

  1. Rogaliki z serem…sa pieknie zwiniete ale jak to zrobic? To nie jest zwykłe zwinięcie z trójkąta….

  2. Pyszne?. Polecam ?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ?

    • Ewa

      Coś zrobiłam nie tak bo mi nie wyrosły czy na pewno ma być 600g mąki bo na opakowaniu drożdży pisze 500g.
      Albo czy maślanka mogła być za zimną albo woda za ciepła?

      • cukiereczek

        Tak, ilość drożdży jest odpowiednia. Może drożdże były stare? Albo faktycznie za zimne składniki i za zimno w pomieszczeniu. Ale czy ciasto wyrosło przed uformowaniem rogalików? ?

        • Ewa

          Pani pisała że ma podwoić objętość i przed pieczeniem też podrosnąć a mi tylko troszkę podrosły. Czyli maślanka ma mieć temperaturę pokojową?

          • cukiereczek

            Tak, najlepiej jak składniki będą w temperaturze pokojowej. Trzeba też zwrócić uwagę na temperaturę w mieszkaniu, czy oby na pewno jest odpowiednio ciepło? ?

  3. czy

    czy do ciasta nie dodaje się tłuszczu?

    • cukiereczek

      Nie. Tylko maślankę 😁

  4. czy

    a jogurt naturalny zamiast maślanki ujdzie? albo kefir

    • cukiereczek

      Kefir 🙂

Zostaw odpowiedź