Rogaliki drożdżowe na maślance z serem

Zapraszam po drugi przepis w cyklu "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Wczoraj prezentowałam Wam rogaliki trzyskładnikowe - szybkie i proste do przygotowania. A dziś zachęcam Was do przygotowania rogalików bardziej wymagających, ale za to jakich pysznych 🙂

Do przygotowania rogalików użyłam suszonych drożdży więc robi się je szybciej niż tradycyjne rogaliki drożdżowe. Ciasto jest mięciutkie – bardzo dobrze się z nim pracuje. Ciasto ma raczej neutralny smak więc to nadzienie gra tutaj pierwsze skrzypce. Jeśli lubicie pierogi czy drożdżówki z serem to na pewno zasmakują Wam te rogaliki. Polecam je na deser lub śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek.

Sprawdźcie też moje inne przepisy na rogaliki - uwielbiam je robić 🙂

Rogaliki drożdżowe na maślance z serem

Rogaliki drożdżowe na maślance z serem

SKŁADNIKI(24 szt.):

  • CIASTO:
  • 600g mąki,
  • 1 opakowanie drożdży suchych instant (7g),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 200ml maślanki,
  • 150ml ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • NADZIENIE:
  • 400g twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 5 łyżek cukru,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko+1 łyżka mleka,
  • Cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy ją z drożdżami, cukrem i solą. Maślankę mieszamy z jajkiem i wodą. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, aby otrzymać gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę – aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 3 równe części. Każdą z części rozwałkujemy na koło grubości 5mm. Koło dzielimy na 8 części – powstanie 8 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nakładamy porcję serowego nadzienia. Rogaliki zwijamy ciasno od podstawy w kierunku wierzchołka trójkąta.




Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w znacznych odstępach od siebie. Odstawiamy je na około 20 minut, aby ponownie podrosły. Przykrywamy je ściereczką.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim podrośnięte rogaliki. Rogaliki pieczemy około9 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy je cukrem pudrem.

NADZIENIE: Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Twaróg rozgniatamy widelcem. Mieszamy go dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.

Życzę smacznego  🙂

Rogaliki drożdżowe na maślance z serem

Rogaliki drożdżowe na maślance z serem

2 komentarzy

  1. Rogaliki z serem…sa pieknie zwiniete ale jak to zrobic? To nie jest zwykłe zwinięcie z trójkąta….

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij