Pierniczki staropolskie

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam przepis na pierniczki staropolskie czyli pierniczki przygotowane z ciasta na piernik staropolski. Ciasto na pierniczki nastawiamy już w listopadzie, aby cieszyć się ich pysznym smakiem w święta. Pieczemy je dopiero kilka dni przed świętami.

Pierniczki nadziane są powidłami śliwkowymi. Można dodatkowo polać je roztopioną czekoladą. Smakują przepysznie. Są mięciutkie i puszyste.

Upieczone pierniczki bez nadzienia można przechowywać około 3 miesiące w zamkniętym pojemniku. Natomiast z nadzieniem przechowujemy około miesiąca również szczelnie zamknięte.

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500g miodu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250g masła,
  • 3 jajka,
  • 2 opakowania przyprawy korzennej (łącznie 80g),
  • 1kg mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szklanki mleka,
  • DODATKOWO:
  • 3 słoiczki powideł śliwkowych (około 1kg),
  • Ewentualnie mleczna czekolada do polania pierniczków
Składniki na ciasto na pierniczki staropolskie

Składniki na ciasto na pierniczki staropolskie

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto na pierniczki staropolskie zagniatamy 4-6 tygodni przez świętami Bożego Narodzenia czyli najlepiej między 12, a 26 listopada.

Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i solą. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku.

* Najczęściej używam Przyprawy korzennej do Piernika Kotanyi. 1 opakowanie ma 27g. Do ciasta na piernik wystarczy użyć 2 opakowania czyli około 54g.

W rondlu z grubym dnem umieszczamy miód, cukier i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu często mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masę maślano-miodową studzimy.

Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki czyli jajka, mleko z sodą i suche składniki. Ciasto starannie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni.

Ciasto na tym etapie będzie luźne. Po czasie spędzonym w lodówce zrobi się bardziej zwarte. Da się z łatwością wałkować po podsypaniu mąką.

Ciasto na piernik staropolski

Ciasto na piernik staropolski

5-7 dni przed świętami pieczemy nasze pierniki.

Przygotowanie pierniczków staropolskich

Przygotowanie pierniczków staropolskich

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Następnie z ciasta wycinamy koła i układamy je na blaszce. Na środek koła dajemy porcję powideł śliwkowych. Przykrywamy drugim kołem i dokładnie ze sobą sklejamy. Następnie mniejszą foremką od koła wycinamy dowolny kształt np. serca. Boki pierniczków delikatnie dociskamy, aby się nie rozkleiły.

Pierniczki staropolskie przed i po upieczeniu

Pierniczki staropolskie przed i po upieczeniu

Pierniczki pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. W zależności od wielkości pierniczków ten czas może być dłuższy lub krótszy.

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Po upieczeniu pierniczki studzimy. Możemy je polać rozpuszczoną czekoladą. W tym celu czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Pierniczki polewamy lub maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.

Życzę smacznego!

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie





7 komentarzy

  1. Całej rodzinie smakują, są przepyszne. Robię już kolejny raz ♥️

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ❤️

  2. Witam serdecznie…Zapoznałam się z przepisami strony gotujzcukiereczkiem.pl i jestem zachwycona …Pozdrawiam cieplutko.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

      • Około ilu wychodzi pierniczków z tej porcji ?

      • Witam, czy mogę dać proszek do pieczenia zamiast sody?

        • cukiereczek

          Raczej nie.

Pozostaw odpowiedź Magda