Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam przepis na pierniczki staropolskie czyli pierniczki przygotowane z ciasta na piernik staropolski. Ciasto na pierniczki nastawiamy już w listopadzie, aby cieszyć się ich pysznym smakiem w święta. Pieczemy je dopiero kilka dni przed świętami.
Pierniczki nadziane są powidłami śliwkowymi. Można dodatkowo polać je roztopioną czekoladą. Smakują przepysznie. Są mięciutkie i puszyste.
Upieczone pierniczki bez nadzienia można przechowywać około 3 miesiące w zamkniętym pojemniku. Natomiast z nadzieniem przechowujemy około miesiąca również szczelnie zamknięte.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 500g miodu,
- 1 szklanka cukru,
- 250g masła,
- 3 jajka,
- 2 opakowania przyprawy korzennej (łącznie 80g),
- 1kg mąki pszennej,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ szklanki mleka,
- DODATKOWO:
- 3 słoiczki powideł śliwkowych (około 1kg),
- Ewentualnie mleczna czekolada do polania pierniczków
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto na pierniczki staropolskie zagniatamy 4-6 tygodni przez świętami Bożego Narodzenia czyli najlepiej między 12, a 26 listopada.
Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i solą. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku.
* Najczęściej używam Przyprawy korzennej do Piernika Kotanyi. 1 opakowanie ma 27g. Do ciasta na piernik wystarczy użyć 2 opakowania czyli około 54g.
W rondlu z grubym dnem umieszczamy miód, cukier i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu często mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masę maślano-miodową studzimy.
Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki czyli jajka, mleko z sodą i suche składniki. Ciasto starannie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni.
Ciasto na tym etapie będzie luźne. Po czasie spędzonym w lodówce zrobi się bardziej zwarte. Da się z łatwością wałkować po podsypaniu mąką.
5-7 dni przed świętami pieczemy nasze pierniki.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Następnie z ciasta wycinamy koła i układamy je na blaszce. Na środek koła dajemy porcję powideł śliwkowych. Przykrywamy drugim kołem i dokładnie ze sobą sklejamy. Następnie mniejszą foremką od koła wycinamy dowolny kształt np. serca. Boki pierniczków delikatnie dociskamy, aby się nie rozkleiły.
Pierniczki pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. W zależności od wielkości pierniczków ten czas może być dłuższy lub krótszy.
Po upieczeniu pierniczki studzimy. Możemy je polać rozpuszczoną czekoladą. W tym celu czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Pierniczki polewamy lub maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.
Życzę smacznego!
Całej rodzinie smakują, są przepyszne. Robię już kolejny raz ♥️
Bardzo mi miło ❤️
Witam serdecznie…Zapoznałam się z przepisami strony gotujzcukiereczkiem.pl i jestem zachwycona …Pozdrawiam cieplutko.
Bardzo mi miło ?
Około ilu wychodzi pierniczków z tej porcji ?
Witam, czy mogę dać proszek do pieczenia zamiast sody?
Raczej nie.