Mini Pavlova z kremem oreo

Jak najlepiej wykorzystać białka, które pozostały nam po innych wypiekach? Upiec bezy 😉 Możemy wybrać malutkie beziki idealne do kawki lub skusić się na mini pavlove wypełnione kremem. Szczerze przyznaję, że szalejemy na punkcie bez i gdy tylko mam białka to od razu włączam mikser i ubijam, długo ubijam, bezową pianę na bezy.

Mini Pavlove czy inaczej mówiąc bezowe gniazdka przygotowane są przy pomocy tylki gwiazdka Wilton 1M. Następnie wypełnione są kremem oreo, który powstaje przez dodanie do kremu śmietankowego zmielonych ciasteczek oreo. Krem ten wykorzystałam ostatnio w torcie i sprawdził się idealnie. Pomyślałam więc, że wykorzystam go do bez i nie zawiodłam się. Bezy smakowały prze-pysz-nie! Kropkę nad i stanowi dekoracja mini ciasteczkami oraz owocami. Zamiast borówek możemy użyć malin czy truskawek.

Jeśli nie możecie znaleźć mini ciasteczek to bezy udekorujcie zwykłymi ciastkami oreo. Oreo mini udało mi się zamówić na allegro.

Mini Pavlova z kremem oreo

Mini Pavlova z kremem oreo

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BEZY:
  • 4 białek z jajek L (140g),
  • 200g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • KREM OREO:
  • 330g śmietany kremówki,
  • 170g serka mascarpone,
  • 10 ciasteczek oreo,
  • DODATKOWO:
  • 24 mini ciasteczka oreo,
  • 125g borówek amerykańskich,
  • 1 ciasteczko oreo pokruszone,

PRZYGOTOWANIE:

BEZY: Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.

Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Zatrzymujemy mikser i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze kilkanaście sekund do połączenia składników.

Pianę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy bezowe gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku gniazdka przy pomocy małej łyżeczki robimy delikatnie dołek. Bezowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-105 stopni, góra-dół około 1 h 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku na 30 minut, bez otwierania piekarnika. Najczęściej zostawiam bezy w środku do całkowitego wystudzenia.

Bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

KREM OREO: 10 ciasteczek oreo (ciasteczka i biały środek) mielimy na pył w maszynce do mielenia mięsa.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy zmielone ciasteczka oreo i miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy.

Krem przekładamy do szprycy zakończonej tylką gwiazdką i wyciskamy na bezowe gniazdka. Na wierzchu układamy po dwa mini ciasteczka oreo oraz kilka borówek. Wierzch bez oprószamy dodatkowym pokruszonym ciasteczkiem oreo.

Życzę smacznego!

Mini Pavlova z kremem oreo

Mini Pavlova z kremem oreo





4 komentarzy

  1. Można zamienić cukier na ksylitol??

    • cukiereczek

      Niestety nie. Z ksylitolem bezy robi się inaczej. Ksylitol wówczas trzeba zmielić na puder, czas suszenia będzie dłuższy. Jeszcze nie opracowałam przepisu na bezy z ksylitolem ?

      • Czy takie bezy będą dobre na słodki stół na weselu? Czy jest możliwość,że krem popłynie?

        • cukiereczek

          Tak, takie bezy idealnie pasują na słodki stół. Robiłam je wielokrotnie na swoje słodkie stoły – zobacz tutaj https://gotujzcukiereczkiem.pl/chwalimysie/.
          Należy tylko krem wyłożyć jak najpóźniej przed podaniem. Jeszcze nigdy mi nie popłynął.

Zostaw odpowiedź