A przy okazji ciasteczka te dedykuje wszystkim kobietom w dniu ich święta 🙂
Składniki:
- 150g zimnego masła,
- 75g cukru pudru,
- 225 g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- kilka kropel aromaty migdałowego,
- 2 opakowania płatków migdałowych,
- 2 puszki brzoskwiń,
- kilkanaście pistacji,
- 4-6 łyżki dżemu ananasowego
Przygotowanie:
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, do zarumienienia. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, aż się ładnie zarumienią. Kupując płatki migdałowe zwróćmy uwagę czy nie są połamane. Wówczas trzeba będzie kupić większą ilość. Specjalną łyżką do owoców wycinamy z brzoskwiń kulki. Pistacje drobno siekamy. Do rondelka dodajemy dżem i podgrzewamy go.
Każde ciastko smarujemy cienko gorącem dżemem. Układamy na środku kulkę z brzoskwini, naokoło układamy prażone płatki migdałów. Ciastko posypujemy pistacjami. Dżem najlepiej podgrzewać stopniowo, tzn. po 1-2 łyżki, żeby nie ostygł. Zamiast pistacji można użyć wiórek kokosowych lub siekanych orzechów. Środek z brzoskwini można zastąpić masą makową. Smacznego 😉
Zdjęcie nadesłała Pani Marta K.
Pani Marta pisze: “… już poleciałam…i uwiłam i wyszły zadżebiste…były pyszne zniknęły w mgnieniu oka:)”