To mój ulubiony przepis na drożdżowe rogaliki. Są pulchne i miękkie i takie maślane... Przepyszne! Swój pyszny smak zawdzięczają posmarowaniu ciasta przed i od razu po upieczeniu rozpuszczonym masłem. Dzięki temu zabiegowi dłużej utrzymują świeżość. Specjalnie na prośbę męża zrobiłam je z nutellą. Z przepisu wychodzi ich całkiem spora porcja.
SKŁADNIKI (36 sztuk) :
- CIASTO:
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 100g masła,
- 60g świeżych drożdży,
- 4,5 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- NADZIENIE:
- Około 200g nutelli,
- DODATKOWO:
- 80g roztopionego masła do smarowania rogalików,
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 2-3 łyżeczki cukru i mąki i mieszamy. Masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.
Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na okrąg. Okrąg dzielimy go na 12 części.
Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję nutelli. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki układamy na blasze w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Smarujemy je cienką warstwą roztopionego masła. Odstawiamy je na kilka minut aż podrosną. Następnie pieczemy je 8-10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące rogaliki ponownie smarujemy roztopionym masłem.
Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo. Rogaliki pieczemy w trzech turach.
Życzę smacznego!
Rogaliki “niebo w gębie”. Miękkie, nadziane czekoladą a jedyną ich wadą jest to, że szybko znikają z talerza 😀
Kinia cieszę się ogromnie, że smakowały 🙂
Rogaliki przepyszne. Mięciutkie i delikatne jak chmurka ?
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Jaka gramatura szklanki była użyta? Proszę o odpowiedź
250ml